skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 41 - Klimatlagen, rättsstatsprincipen och kommissionärstillsättningar

05-10-2020
 .
Europaparlamentariker Jytte Gutaland (S, Soc&Dem)
Europaparlamentariker Jytte Guteland (S, Soc&Dem)
 

Behövs 55 % eller 60 % utsläppsminskningar till 2030 för att rädda klimatet? Hur försvarar vi rättsstatens principer bäst? Får de nominerade kommissionärskandidaterna godkänt? Det är några av ämnena på agendan när Europaparlamentet denna vecka sammanträder i plenum.

Omröstning om parlamentets förhandlingspostion om EU:s klimatlag: vad blir utsläppsmålen för 2030?
På tisdag debatterar kammaren EU-kommissionens förslag om en ny europeisk klimatlag. Den syftar till att omvandla de politiska löften som utfärdats om att EU ska bli klimatneutralt senast 2050 till juridiskt bindande skyldigheter så att människor och företag kan få den rättsliga säkerhet och förutsägbarhet som behövs för att planera för omställningen.

I förslaget kräver ledamöterna att växthusgasutsläppen måste minska med 60 % senast 2030 (EU-kommissionens ursprungsförslag var 55 %), jämfört med nivåerna år 1990. De insisterar på att både EU och alla medlemsländer individuellt måste bli klimatneutrala senast 2050.

Europaparlamentets arbete med klimatlagen leds av den svenska socialdemokraten Jytte Guteland.

Följ debatten (tisdag kl. 15.00)  och omröstningen (onsdag kl. 17.15):
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/plenary-session_20201006-0900-PLENARY_vd

En presskonferens med Jytte Gutland kommer att hållas på onsdag kl 10.00, kan följas här:
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming

I ett panelsamtal den 28 september ställde vi frågan till sex svenska Europarlamentariker om hur vi ska nå Klimatneutralitet till 2050? Se deras svar på vår Facebooksida:
https://www.facebook.com/293678655099/videos/684716862453289

Budgeten: inga EU-medel till länder som inte respekterar rättsstatsprincipen
Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget fortsätter och Europaparlamentet väntas påminna ministerrådet om att förhandlingsteamet enbart tänker godkänna nästa långttidsbudget om den villkorar framtida EU-utbetalningar med att ett medlemsland respekterar rättsstatsprincipen.

Parlamentets förhandlingsteam, lett av den belgiske Europaparlamentarikern Johan van Overtveldt, håller en presskonferens idag klockan 16.30, efter den sjätte förhandlingsrundan: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming

En permanent övervakningsmekanism för att skydda demokrati och mänskliga rättigheter
Paralellet med budgetförhandlingarna, där rättsstatsprincipen är en del av förhandlingspunkterna, väntas Europaparlamentet på onsdag att anta ett initiativbetänkande med förslag  som syftar till att bekämpa auktoritära tendenser i EU-länderna. Utkastet till resolution innehåller ett verktyg som skulle kunna tillämpas i alla EU-länder med syftet att skydda och stärka demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna för alla europeiska medborgare.

Följ debatten (idag kl 17.00) och omröstningen (torsdag kl 10.30):
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/plenary-session_20201005-0900-PLENARY_vd

Mänskliga rättigheter: fallet Dawit Isaak
På torsdag debatterar och röstar Europaparlamentet om en resolution (ett icke-bindande förslag) om den fängslade svensk-eritreanske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak. Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001 efter att ha anklagats för förräderi av den eritreanska regimen.

Se debatten på torsdag 09.30 här: https://multimedia.europarl.europa.eu/sv/plenary-session_20201008-0900-PLENARY_vd

Europaparlamentet röstar om förändringar inom EU-kommissionen
På onsdag röstar kammaren om utnämningen av Mairead McGuinness som ny EU-kommissionär samt en ny portfölj för den nuvarande kommissionären Valdis Dombrovskis.

Följ debatten ondsag kl 10.30: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/plenary-session_20201006-0900-PLENARY_vd

Skolelever frågar ut EU-ministern, 7 oktober
Här på hemmaplan fortsätter vår digitala skolturné och vi är väldigt nyfikna på elevernas frågor till EU-minister Hans Dahlgren. Den 7 oktober kl. 10.00 frågar elever från Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan ut EU-ministern och du är varmt välkommen att följa sändningen på vår Facebooksida. Frågestunden är en del av vår digitala skolturné där elever från Europaparlamentets Ambassadörsskolor får möjlighet att ställa frågor till EU-politiker.

Följ utfrågningen:  http://epfacebook.eu/fblive

Hur kan vårt ungdomsarbete bli bättre?
Vi jobbar med att ta fram en Ungdomsplattform med allt som Europarlamentet har att erbjuda ungdomar. På Ungdomsplattformen kommer du att hitta program, evenemang, initiativ, tävlingar och utbildningsmaterial på ett och samma ställe – men vi behöver din hjälp! Fyll i det här korta frågeformuläret och berätta för oss vad du skulle vilja se på plattformen http://epfacebook.eu/qtMM


Följ oss på sociala medier!
Europaparlamentets kontor i Sverige har flera olika konton i sociala medier. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen att följa och kommentera!

 

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu