skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 18: utskottsvecka och Europadagen

27-04-2020
 .
Utskottsmöte på distans
Utskottsmöte på distans
 

EU:s svar på coronapandemin, flyktingsituationen längs den centrala Medelhavsrutten och märkning av däck. Det kommer ledamöterna bland annat att diskutera i utskotten. Här i Sverige förbereder vi för fullt Europadagen.

Utskottsvecka
Trots att covid-19 har tvingat parlamentet att begränsa antalet fysiska möten, fortsätter arbetet på distans. Parlamentets huvuduppgifter fortsätter som vanligt, i utskotten och i plenum. Den här veckan sammanträder åtta utskott. Länk till veckans möteskalender.

  • Hur påverkas transportsektorn av covid-19? Detta diskuterar transportutskottet på tisdag.
  • Hur ser flyktingsituationen ut i Libyen och längst den centrala Medelhavsrutten? Detta diskuterar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter idag.
  • Nya regler för hur däck ska märkas för att ge konsumenter mer information och göra det möjligt att välja däck som är säkrare, bränsleeffektivare och tystare. Det ska industriutskottet rösta om på tisdag.

Lästips: Covid-19: EU tar ett stort ansvar trots begränsat handlingsutrymme
I helgen skrev Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, i Nerikes Allehanda om EU:s svar på coronakrisen.

TV-tips: Är rättsstatsprincipen hotad av covid-19?
Kolla in vårt panelsamtal om rättsstatsprincipen på SVT Forum med EU-minister Hans Dahlgren, Europaparlamentarikerna Evin Incir (S) och Tomas Tobé (M) samt Göran von Sydow, direktör och chef för Sieps.

Kanske finns det utrymme för lite mer läsning så här i coronatider? För dig som vill veta mer om EU:s åtgärder för att tackla coronaviruset, rekommenderar vi artiklarna på vår hemsida.

Europadagen - Tillsammans genom krisen
På Europadagen den 9 maj uppmärksammar hela Europa freden och sammanhållningen i Europa. I år överskuggas Europadagen-firandet av den pågående coronakrisen. För att bekämpa smittan och klara pandemins ekonomiska konsekvenser måste vi hjälpas åt. Därför vill vi under Europadagen lyfta fram EU:s gemensamma arbete med ekonomin, arbetsmarknaden, den sociala sammanhållningen och demokratin.

Fredagen den 8 maj kommer Europadagen att uppmärksammas digitalt med tre spännande webbinarier. Medverkar gör bland andra Europaparlamentarikerna Evin Incir (S) och Arba Kokalari (M). Länk till programmet.

 

Följ oss i sociala medier!
Europaparlamentets kontor i Sverige har flera olika konton i sociala medier. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen att följa och kommentera!

 
 .

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu