skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 40 - Klimatmål och kommissionärsutfrågningar

29-09-2020
 .
Miljö
Miljö
 

Den här veckan diskuterar vi EU:s nya klimatlag, inför en avgörande omröstning i Europaparlamentet nästa vecka. Utöver det frågar skolelever ut EU-politiker och Europaparlamentarikerna frågar ut kommissionärskandidater.

Det här vill du inte missa!
Har du frågor om EU:s klimatlag? På torsdag 1 oktober kl. 15-16 har du möjlighet att ställa dem direkt till Europaparlamentets huvudförhandlare Jytte Guteland (S).

Hur? Gå med i vårt partipolitiskt neutrala nätverk Tillsammans i Europa www.tillsammansieuropa.eu Anmäl dig sedan till vårt samtal om EU:s klimatlag med Europarlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Pär Holmgren (MP). Läs mer här.

Välkommen att lyssna, kommentera och ställa frågor!

Klimatdebatten hettar till
Missade du dagens samtal Klimatneutralitet 2050 – hur når vi dit? Ingen fara, på vår Facebooksida kan du se och höra Europaparlamentarikerna Malin Björk (V), Jytte Guteland (S), Pär Holmgren (MP), Karin Karlsbro (L), Jessica Polfjärd (M) och Jessica Stegrud (SD) debattera frågan. Annika Wäppling Korzinek, bitr. chef EU-kommissionens representation i Sverige, Johan Kuylenstierna, vice ordförande Klimatpolitiska rådet och Jacob Lagercrantz, VD 2030-sekretariatet ger alla en bakgrund till den aktuella frågan om en klimatlag för EU.

På tal om klimat...
Hur mycket bör klimatutsläppen minska till 2030 för att nå klimatneutralitet 2050? Detta och en klimatplan för 2030 diskuteras i miljöutskottet idag med EU-kommissionens verkställande vice ordförande Frans Timmermans. Läs mer.

Tuffa utskottsutfrågningar
På fredag är det dags för de tre timmar långa kommissionärsutfrågningarna. Handelsutskottet frågar ut EU-kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis, som föreslås ta över uppdraget som handelskommissionär. En av Europaparlamentets viceordförande, Mairead McGuinness, föreslås som kommissionär med ansvar för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen. Hennes lämplighet för uppdraget prövas av utskottet för ekonomifrågor. Vill du veta mer?

Hur ska digitala plattformar regleras?
Hur ska digitala plattformar, som Facebook och Google, se till att vi inte exponeras för varor, innehåll eller tjänster som är olagliga? Hur ska riktad onlinereklam regleras?

I väntan på att EU-kommissionen presenterar ett lagförslag om digitala tjänster, röstar utskottet för den inre marknaden idag om rekommendationer om hur den inre marknadens funktionssätt kan förbättras. Det pratas om öppenhet och konsumentskydd, artificiell intelligens och hantering av olagligt innehåll på nätet. Samtidigt kommer det rättsliga utskottet att rösta om hur handels- och civilrättsliga regler bör anpassas för kommersiella enheter som är verksamma på nätet. Läs mer.

Om du fick ställa en fråga till våra EU-politiker...
...vilken fråga skulle det vara ? Idag fick eleverna vid Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby ställa frågor direkt till EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentarikerna David Lega (KD) och Pär Holmgren (MP). Frågestunden är en del av Europaparlamentets digitala EU-skolturné, som lanserades i höst för skolor som deltar i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram. Du kan se utfrågningen på vår Facebooksida. Nästa utfrågning äger rum 7 oktober. 

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu