skip to content
 
 
 

Euroscola — Hur går tävlingen till? Tillsvidare inställt!

På grund av Corona-pandemin är Euroscolaprogrammet tillsvidare inställt. Dessvärre vet vi heller inte när det kommer att återupptas.

Är du gymnasielärare? Har dina elever påbörjat eller slutfört ett projekt som handlar om EU? Var med i vår tävling och vinn en resa till Europaparlamentet i Strasbourg där eleverna tillsammans med utvalda skolklasser från andra medlemsländer får uppleva en dag som Europaparlamentariker. Varje år har ett antal svenska gymnasieklasser chansen att representera Sverige i Euroscola i Strasbourg.

Tävlingsvillkor

Eleverna ska ha påbörjat eller slutfört ett projekt om EU. Projekt kan vara ämnesövergripande eller enskilt för ett ämne. Projektet kan vara en utställning om EU, en artikelserie, ett projektarbete, en podcast, en film, en blogg eller något helt annat. Endast fantasin sätter gränser.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En detaljerad beskrivning av projektets praktiska utformning och syfte samt elevernas och din arbetsinsats
  • Illustrationer från projektet, t.ex. bilder tagna under projektets gång
  • Resultat: Skapade projektet ringar på vattnet? Hur påverkade projektet elevernas omgivning?

Skicka din ansökan till epstockholm@ep.europa.eu.
Ansökningstid: löpande under året. Vi bedömer inkomna projekt två gånger per år. Vinnarna anslås på vår webbplats samt meddelas per e-post.

 

Euroscola-datum hösten 2020

9 oktober Inställt
15 oktober  Inställt
23 oktober EPAS 20 elever + 2 lärare Inställt
12 november
27 november EPAS 20 elever + 2 lärare
3 december
18 december

Euroscola-datum våren 2020

17 januari
30 januari
14 februari EPAS 20 elever + 2 lärare
27 februari
5 mars
13 mars EPAS 20 elever + 2 lärare  Inställt
26 mars  Inställt
3 april  Inställt
23 april  Inställt
7 maj  Inställt
15 maj  Inställt

Ersättning

Elevgruppen får högst bestå av 24 elever och två lärare och lägst av 10 elever och en lärare. Mellan 20 och 24 elever får ett bidrag och det framgår i antagningsbrevet hur många elever klassen kommer att få resebidrag för.

Ersättningen per elev varierar med avståndet mellan skolan och Strasbourg i Frankrike. Exempel på hur stor ersättningen kan vara:
Malmö (1 062 km) ca 260 € per elev
Stockholm (1 675 km) ca 370 € per elev
Haparanda (2 692 km) ca 560 € per elev

Varje skola kan också bjuda in en journalist att följa med och denna får sin resa betald av Europaparlamentet.

Program

De vinnande klasserna börjar sitt arbete redan hemma i Sverige.  Bjud gärna in ditt lokala Europa Direkt-kontor eller Europaparlamentets kontor i Stockholm för en slutföreläsning inför avresan. Väl på plats i Strasbourg delas eleverna upp i grupper tillsammans med elever från andra medlemsländer för debatter i "utskott" under förmiddagen för att under eftermiddagen diskutera i "plenum". Debattämnen kommer att meddelas gruppen i god tid före resan och eleverna ska tillsammans med sina lärare förbereda och läsa in sig på de aktuella områdena Arbetsspråket för eleverna är engelska eller franska och alla debattinlägg görs på ett annat språk än elevens modersmål. För medföljande lärare ordnas ett särskilt program.