skip to content
 
 
Banner till press och media - fotografer
Banner till press och media - fotografer
 

Föreningen Navet vinner EU-pris

12-07-2021
Föreningen Navets styrelse och medarbetare. Foto: Föreningen Navet i Bergsjön
Föreningen Navets styrelse och medarbetare. Foto: Föreningen Navet i Bergsjön

Föreningen Navet i Bergsjöns Medskapandeprojekt vinner Europeiska medborgarpriset 2021. Priset delas ut av Europaparlamentet och går till enastående européer.

 

- Vi är förstås både stolta och glada över att ha tilldelats Europeiska medborgarpriset 2021, säger Hanna Janson, verksamhetsutvecklare på föreningen Navet i Bergsjön. Vi tar emot priset för alla bergsjöbor. Det är deras engagemang, generositet och aldrig sinande samarbetsvilja som gör vårt gemensamma arbete möjligt.

Navet i Bergsjön är en öppen samlingsplats och lokalt resurscentrum - ett nav för samarbete, demokrati, gemenskap, kultur och personlig bildning i nordöstra Göteborg.

 - Vi tror att egenmakt är en förutsättning för tillit och engagemang. Vi samlar kraft för att skapa ett ännu bättre Bergsjön, säger Hanna Jansson.

Navets Medskapandeprojekt nominerades av de svenska socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet, med Evin Incir i spetsen. Nomineringen gjordes tillsammans med Said Legue (skådespelare och uppvuxen i Bergsjön), Talar Kirkor (chef för trygghetsgruppen och utvecklingsledarna i Familjebostäder Gbg och uppvuxen i Bergsjön) och Blerta Hoti (oppositionskommunalråd i Göteborg). 

- För oss som växte upp i Bergsjön genomsyrades uppväxten av gemenskap och engagemang. Föreningen Navet förkroppsligar just detta samhällsengagemang för social inkludering. Bergsjön är med sin grönska, mångfald och breda engagemang en fantastisk plats att bo och växa upp i. Det är på tiden att både Navet och Bergsjön får den bekräftelse de förtjänar även på EU-nivå, säger Evin Incir, Europaparlamentariker (S).

En prisceremoni med utdelning av en hedersmedalj kommer att hållas senare i år. Vinnarna från övriga medlemsländer kommer också att bjudas in till ett gemensamt evenemang i Bryssel i november. Då kommer även 2020 års vinnare att prisas, eftersom den ceremonin ställdes in på grund av coronapandemin. Förra året gick det svenska Europeiska medborgarpriset till Yalla Trappan i Malmö.

 

Bakgrund

Europeiska medborgarpriset har delats ut sedan 2008 till medborgare eller organisationer som har bidragit till att främja ömsesidig förståelse och närmare integration mellan EU-invånare, underlättat för samarbete över gränser och mellan länder inom EU eller gett uttryck för värderingarna i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

 

Kontakter

Lallo Darbo
Pressekreterare hos Europaparlamentariker Evin Incir (S)
Tel:  +32 477441411
lallo.darbo@ep.europa.eu

Therese Domisch
Pressansvarig på Europaparlamentets kontor i Sverige
European Parliament
therese.domisch@ep.europa.eu

Peter Rundkvist
Projektledare, Föreningen Navet
Tel:  070- 316 80 44
peter.rundkvist@telia.com

 

 

Vill du få en överblick av vad som händer i Europaparlamentet varje vecka? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu

Senaste nytt från Europaparlamentets kontor i Sverige fås på Twitter & Facebook