skip to content
Banner till press och media - fotografer
Banner till press och media - fotografer
 

Upplev Europa öppnar snart i Kulturhuset i Stockholm

28-11-2022
Vy över Kulturhuset i Stockholm
Kulturhuset i Stockholm

Upplev Europa, ett interaktivt besökscenter som ger dig koll på EU och vår demokrati, slår upp portarna i hjärtat av Stockholm, våren 2023.

 

Syftet med Upplev Europa är att öka kunskapen om EU och därmed stärka den svenska demokratin. EU är en nivå i svenskt beslutsfattande och drygt en tredjedel av alla svenska lagar kommer från beslut som fattas på EU-nivå.

Upplev Europa ger besökarna en närmare upplevelse av hur EU fungerar i praktiken. Genom en permanent, interaktiv utställning och en 360-gradersbio får besökarna lära sig om EU-samarbete, utforska hur EU påverkar vår vardag och ta del av aktuella frågor och utmaningar. Upplev Europa rymmer också ett rollspel där skolever får axla rollen som Europaparlamentariker och uppleva hur beslutsfattande egentligen går till.

  • Att varje dag i veckan få visa och berätta om EU på en så etablerad och välbesökt plats som Kulturhuset Stadsteatern är en fantastisk möjlighet. Med tanke på Sveriges EU-ordförandeskap första halvåret 2023 och valet till Europaparlamentet 2024 känns det väldigt viktigt och roligt att kunna bidra till att öka kunskapen om hur EU funkar, säger Klas Jansson, tillförordnad chef för Europaparlamentets kontor i Sverige. 
  • Jag ser fram emot ett långsiktigt samarbete som kan stärka förståelsen för demokratins villkor. Tillsammans kan vi erbjuda en mötesplats där barn och unga också får en möjlighet att ta del av Kulturhuset Stadsteaterns omfattande verksamhet, säger Malin Dahlberg, VD för Kulturhuset Stadsteatern.

Upplev Europa öppnar i Kulturhuset Statsteatern på Sergels torg i Stockholm och kommer att vara gratis att besöka för alla.

Upplev Europa finns i Berlin, Helsingfors, Köpenhamn, Ljubljana, Paris, Rom, Strasbourg och Tallinn. Bakom satsningen står Europaparlamentet och EU-kommissionen.

 

Kontakter

Therese Domisch
Pressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel: 0709-989 606,
therese.domisch@ep.europa.eu

Tiia Mustonen
Pressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel: 08-562 444 540709-989 627
tiia.mustonen@ep.europa.eu

Cecilia Möller
Upplev Europa, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel: 08-562 444 73
cecilia.moller@europarl.europa.eu 

 

Vill du få en överblick av vad som händer i Europaparlamentet varje vecka? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu

Senaste nytt från Europaparlamentets kontor i Sverige fås på Twitter & Facebook