Ga naar de inhoud
 

Bekijk de drie genomineerde films voor de LUX-publieksprijs 2022 en stem voor je favoriet.

Maak deel uit van de grootste filmjury in Europa! Tot 25 mei 2022 kun je kijken en stemmen voor je favoriete film. De uitreikingsceremonie van de LUX-publieksprijs vind op 8 juni 2022 plaats in het Europees Parlement in Straatsburg.

De drie genomineerde films voor de LUX-publieksprijs 2022 zijn: Flee, Great Freedom en Quo Vadis, Aida? Bekijk de films en stem voor je favoriet.

De LUX-publieksprijs is bedoeld om de Europese film te ondersteunen en een inspiratiebron te bieden voor discussies over actuele onderwerpen. Vorig jaar heeft het Europees Parlement de krachten gebundeld met de European Film Academy om de prijs te organiseren en zo een breder publiek te bereiken. De LUX-publieksprijs staat nu open voor alle Europese burgers, die samen met de EP-leden de winnende film kiezen.

De films die meedingen in de editie 2022 werden op 11 december 2021 bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Berlijn. De genomineerde films zijn: “Flee” van Jonas Poher Rasmussen, “Great Freedom” van Sebastian Meise en “Quo Vadis, Aida?” van Jasmila Žbanić.

In de geselecteerde films, die geïnspireerd zijn door waargebeurde feiten, gaat het over kwetsbaarheid en verdeeldheid, maar ook over de genezende kracht van tolerantie en mededogen.


De genomineerde films

FLEE van Jonas Poher Rasmussen

In deze animatiefilm vertelt Amin het verhaal van zijn reis als Afghaanse kindvluchteling die alleen in Denemarken aankomt. Hij probeert in het reine te komen met zijn verleden, maar ook met zichzelf en de geheimen die hij met zich meedraagt.

GREAT FREEDOM van Sebastian Meise

In het naoorlogse Duitsland komt Hans herhaaldelijk in de gevangenis terecht omdat hij homo is. Zijn vrijheid wordt hem systematisch ontzegd omdat hij artikel 175 van het Duitse strafwetboek overtreedt. De enige constante in zijn leven wordt zijn vaste celgenoot Viktor, die veroordeeld is voor moord.

QUO VADIS, AIDA? van Jasmila Žbanić

Aida werkt als tolk voor de vredeshandhavingstroepen in Srebrenica tijdens de zomer van 1995. Zij en haar gezin behoren tot de duizenden burgers die in het VN-kamp hun toevlucht hebben gezocht. Aida verneemt dat haar gezin en haar volk een verschrikkelijk lot wacht, maar kan ze iets doen om het af te wenden?

Kijken en stemmen

De winnende film wordt gekozen door het publiek en de EP-leden; de stemmen van beide groepen tellen elk voor 50 % mee in de eindscore.

Maak deel uit van de grootste filmjury in Europa! Tot 25 mei 2022 kun je kijken en stemmen voor je favoriete film. De uitreikingsceremonie van de LUX-publieksprijs vind op 8 juni 2022 plaats in het Europees Parlement in Straatsburg.

Ontdek wie de LUX-publieksprijs 2021 heeft gewonnen.