Ga naar de inhoud
 
 
 

Bekijk gratis van 18 tot 22 april de Sacharov Special: Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

In een aansluitend panelgesprek gaat journalist Franka Hummels met diverse gasten, onder wie journalist en politicus Franak Viačorka, Sacharov-prijs winnaar en politiek activist Veronica Tsepkalo en kunstenaar Tasha Arlova, in gesprek en wordt er aandacht besteed aan de winnaars van de Sacharov prijs en verder ingegaan op de context.

 .

Ieder jaar roept het Europees Parlement de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus, een land dat in politieke crisis verkeert sinds de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer. Er volgden grootschalige protesten die werden beantwoord met grof geweld door de autoriteiten. De democratische oppositie wordt vertegenwoordigd door de Coordination Council, een initiatief van onder andere politiek activisten en leden van de civil society, waarin vrouwen een opvallend grote rol spelen.

We vertonen online de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus over de situatie in Belarus. In een aansluitend panelgesprek gaat journalist Franka Hummels met diverse gasten, onder wie policitus en journalist Franak Viačorka, politiek activist en Sacharov-prijs winnaar Veronica Tsepkalo en kunstenaar Tasha Arlova, in gesprek en wordt er aandacht besteed aan de winnaars van de prijs en verder ingegaan op de context.

Veronika Tsepkalo is een van de winnaars van de Sacharov-prijs 2020. Veronika is politiek activist en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de democratische oppositie in Wit-Rusland. Veronika’s echtgenoot, Valery Tsepkalo, stelde zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2020. Zijn deelname werd echter geweigerd. Vanwege haar politieke activiteiten en die van haar man, werd Veronika gedwongen Wit-Rusland te ontvluchten.

Franak Viačorka is journalist en politicus en strijdt voor democratie en persoonlijke vrijheid in Wit-Rusland. Franak is Senior Adviseur van Sviatlana Tsikhanouskaya, een van de winnaars van de Sacharov-prijs 2020. Tsikhanouskaya is mensenrechtenactivist en was bij de verkiezingen van 2020 de belangrijkste presidentskandidaat van de democratische oppositie. Vanwege zijn werk als activist en journalist in Wit-Rusland, werd Franak diverse keren gearresteerd door de autoriteiten en uiteindelijk gedwongen te vertrekken naar het buitenland.

Tasha Arlova is een Wit-Russische visueel kunstenaar, wonend in Amsterdam. Tasha houdt zich voornamelijk bezig met videokunst, film en activisme. Ze cureerde diverse exposities met betrekking tot protestkunst, waaronder ‘Belarus // Art of Resistance’ in Arti et Amicitae. In 2020 gaf Tasha de jaarlijkse Vrijheidslezing in De Balie, Amsterdam.

Franka Hummels is geschiedkundige en freelance journalist voor radio en print. In 2011 publiceerde ze ‘De Generatorgeneratie, leven na Tsjernobyl’, over de generatie die opgroeide in Wit-Rusland, in de nasleep van de nucleaire ramp in 1986. In haar studententijd was Franka onderdeel van het team wat de documentaire ‘Ne Tarmazi’ (2003) maakte, over jongerenorganisaties in Wit-Rusland. Franka heeft een sterke focus op Wit-Rusland en verschijnt regelmatig in de media als vanwege haar expertise over de regio.

De toegang tot deze special is gratis. Hier kun je gratis een ticket bestellen.

Beschikbaar van zondag 18 april 17:00 tot donderdag 22 april 01:00