Ga naar de inhoud
 

Een sterk Europa: #hoedan?

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

‘Europese samenwerking’ staat in Nederland garant voor een breed scala aan meningen. Nemen Europese bestuurders en politici de stem van burgers wel serieus? Moeten de EU-instellingen zich met volksgezondheid en defensie bezighouden? Of moeten we juist naar een daadkrachtige Europees beleid op het gebied van klimaat en defensie?

Op initiatief van de Franse President Macron organiseerden de EU-instellingen het afgelopen jaar de ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’. Burgers, maatschappelijke organisaties, scholieren en politieke vertegenwoordigers werden in focusgroepen en via kijkopeuropa.nl uitgedaagd hun visie te delen over de rol van de EU in onze toekomst. Onderwerpen als migratie, klimaat en rechtsstaat kwamen in de gesprekken veelvuldig aan bod.

Enkele weken terug, op 9 mei, de Dag van Europa, kwam de eerste Conferentie over de Toekomst van Europa officieel ten einde met de publicatie van het eindrapport, bestaande uit 49 voorstellen. Een goeie gelegenheid dus om samen terug te kijken naar het verloop en de verwachte impact van de Conferentie op Nederland.

Op 17 juni organiseerde het Liaisonbureau van het Europees Parlement, in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en lectoraat Changing Role of Europe van de Haagse Hogeschool, een nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Tijdens de nabeschouwing ging een panel van betrokkenen met elkaar en het publiek in gesprek over het democratisch proces achter de Conferentie, de resultaten en de verwachte gevolgen voor Nederland. Aan het panel namen Europarlementariër Esther de Lange (CDA/ EVP), EU-correspondent Mathijs Schiffers van het Financieele Dagblad, Europese Commissie kabinetsmedewerker Ivo Belet, adjunct-directeur Europese integratie van Buitenlandse Zaken Job van den Berg en student European Studies aan de Haagsche Hogeschool Emma Berndt deel. Het gesprek werd gemodereerd door Mendeltje van Keulen, lector (praktijkprofessor) Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool. Het publiek gaf ook input tijdens het debat, door live op stellingen te reageren en vragen te stellen aan de panelleden.

Zo bespraken de panelleden onder andere de belangrijkste resultaten van de Conferentie, hun verwachtingen wat betreft het opvolgen van de aanbevelingen door de Europese instellingen en de aandacht die de Conferentie kreeg van de Nederlandse burger en in de media. De rode draad: Een sterk Europa? #hoedan?

Meer leren over de Conferentie? Kijk eens op deze website: https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/conference-future-europe_nl

 

 

---