Ga naar de inhoud
 

Gefeliciteerd! Nieuwscheckers van Universiteit Leiden wint de Prijs van de Europese Burger 2022

Dit jaar wint het factcheck-project Nieuwscheckers van Universiteit Leiden de Prijs van de Europese Burger in Nederland.  Het Europees Parlement kent deze prijs jaarlijks toe aan projecten en initiatieven om uitzonderlijke prestaties binnen de EU te erkennen.

Nieuwscheckers, opgestart door medewerkers van de Universiteit van Leiden, strijdt tegen desinformatie door nieuwsitems te factchecken en tips te geven hoe anderen ook nieuwsitems kunnen inschatten en beoordelen op hun waarheidsgetrouwheid. De missie van Nieuwscheckers is om het publiek te helpen (online) nieuws en informatie op waarde te schatten. Zo proberen zij de kwaliteit van het publieke debat te verbeteren. Daarnaast maken zij studenten Journalistiek en Nieuwe Media bij de Universiteit Leiden bekend met factcheckmethoden en -tools, zodat zij als toekomstige journalisten in staat zijn informatie te evalueren en verifiëren.

Nieuwscheckers was erg vereerd met het winnen van de Prijs: "We zijn helemaal verrast door de toekenning van deze prijs aan Nieuwscheckers. Zeker omdat we ook politici zoals leden van het Europees Parlement regelmatig factchecken en op onjuistheden betrappen. Gelukkig erkent het Europees Parlement op deze manier dat het checken van claims in het publieke debat van grote maatschappelijke waarde is."

Europarlementariër Sophie In ’t Veld (D66), nam deel als jurylid en beoordeelde de verschillende projecten die in aanmerking kwamen voor de Prijs van de Europese Burger. Zij reageerde enthousiast op het nieuws: "Burgerschap is iets dat je actief moet invullen. Er zijn rechten aan verbonden, maar ook verantwoordelijkheden. Jezelf informeren is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden. De Nieuwscheckers verdienen deze prijs van de Europese Burger, omdat ze bijdragen aan dit cruciale onderdeel van het burgerschap. Desinformatie ondermijnt onze samenleving en ik ben dankbaar voor het terrein dat de Nieuwscheckers – voor ons allen – heroveren."

Vanuit alle Nederlandse inzendingen voor de Prijs werden vijf projecten gekozen die doorgingen naar de finale. Uit dit vijftal viel de keuze van de jury in Brussel op Nieuwscheckers als Nederlandse winnaar. Per lidstaat wordt er één winnaar gekozen, bij hoge uitzondering twee.

Nieuwscheckers ontvangen de bijbehorende medaille later dit jaar. Op 8 november worden zij ook geëerd in het Europees Parlement in Brussel tijdens een ceremonie waarbij alle winnende projecten uit de verschillende Europese lidstaten samenkomen.