Ga naar de inhoud
 

Gefeliciteerd! Project Phoenix van Stichting Aerodelft wint de Prijs van de Europese Burger 2021

Het Europees Parlement kent jaarlijks de Prijs van de Europese Burger toe aan projecten en initiatieven om deze uitzonderlijke prestaties binnen de EU te erkennen. Dit jaar wint Stichting Aerodelft de Prijs van de Europese Burger in Nederland met het project Phoenix.

 .

Aerodelft is een studententeam bestaande uit ruim 45 studenten van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ze hebben maar één missie voor ogen, namelijk het bewijzen dat vloeibare waterstof een sleutelrol speelt in duurzame luchtvaart en het promoten van vloeibare waterstof als alternatief voor conventionele fossiele brandstoffen (in de luchtvaart). Stichting Aerodelft is momenteel bezig met het bouwen van een prototype en een full scale (2 zits vliegtuig) die beide zullen vliegen op vloeibare waterstof. Het prototype is nu klaar voor de testvlucht en het team van Aerodelft begint eind deze zomer aan het bouwen van het full scale model. Hierbij onderlijnen zij dat: Our future flies in clean skies!

Stichting Aerodelft was zeer vereerd met het winnen van de Prijs en ze geven graag een persoonlijke boodschap mee. “We zijn een groep studenten die werken aan onze eigen duurzame toekomst en die voor de generaties na ons.”

Europarlementariër Caroline Nagtegaal reageerde vol enthousiasme op het nieuws: “Als jurylid was ik erg onder de indruk van het Phoenix project van AeroDelft. Niet alleen omdat transport me na aan het hart ligt, maar ook omdat de groene transitie bij uitstek om innovatieve denkkracht vraagt. Dit team jonge mensen laat zien dat er mooie dingen kunnen gebeuren wanneer je de juiste koppen bij elkaar steekt en over grenzen heen de samenwerking aangaat. Ik zal de ontwikkeling van Aerodelft om 's werelds eerste vliegtuig op waterstof te ontwikkelen zeker blijven volgen en hoop dat anderen een voorbeeld nemen aan deze toppers!”

Vanuit alle Nederlandse inzendingen voor de Prijs werden vijf projecten gekozen die doorgingen naar de finale. Uit dit vijftal viel de keuze van de jury in Brussel op Stichting Aerodelft als Nederlandse winnaar. Per lidstaat wordt er één winnaar gekozen, bij hoge uitzondering twee.

Stichting Aerodelft ontvangt de bijbehorende medaille later dit jaar. Wanneer de omstandigheden dit weer toelaten wordt de stichting ook geëerd in het Europees Parlement in Brussel of Straatsburg.