Ga naar de inhoud
 

Gefeliciteerd! Stichting Europees Jeugdparlement Nederland wint de Karel de Grote-Prijs voor jongeren 2022.

Het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs in Aken delen elk jaar een prijs uit aan jongerenprojecten met een sterke Europese dimensie.

De finalist voor de Nederlandse editie van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2022 is het project “Maastricht 2021 - 4th International Forum of the European Youth Parliament” van Stichting Europees Jeugdparlement Nederland. Ze gaan door naar de Europese eindronde van de Karel de Grote-Prijs voor jongeren later dit jaar in Aken. ‘Maastricht 2021’, een volledig door jongeren geleid project, werd geïnitieerd door twee Nederlandse studenten, geholpen door een team van 35 jonge vrijwilligers. Het project gaf jongeren ervaring uit de eerste hand met Europese interculturele samenwerking en democratische besluitvorming.

Tijdens de onlinebijeenkomsten, georganiseerd in april 2021 vanuit Maastricht, gingen 130 jongeren tussen 15 en 27 jaar uit 24 landen in gesprek om hun visie op de toekomst van Europa met elkaar en met beleidsmakers te bespreken. Op de agenda stond het thema digitalisering en onderwerpen als burgerrechten in de digitale sfeer, online desinformatie, digitale intimidatie en onlineonderwijs. Zes dagen lang bespraken jonge deelnemers deze onderwerpen en wisselden zij perspectieven uit. Door te debatteren over verschillende Europese onderwerpen, zoals de digitale transitie, en over ontwerpresoluties die gezamenlijk moesten worden aangenomen, bevorderde de organisatie verder een gevoel van Europese identiteit en bracht het de ideeën van de deelnemende jongeren samen.

Mohammed Chahim, PvdA-Europarlementariër en lid van de nationale jury, zegt over de prijs: “Zoveel unieke en inspirerende projecten. Het is fantastisch om te zien hoe de jongere generatie, de toekomst van de EU, zich zo inzet voor onze democratie en met zeer interessante en goeddoordachte ideeën komt. Menig mens kan hiervan leren!”

Catharina Rinzema, VVD-Europarlementariër en lid van de nationale jury, over de winnaar van de Nederlandse editie: “‘Ik vind het echt prachtig om te zien hoe al deze jongeren Europa in hun hart hebben gesloten en echt actief bijdragen aan de EU van morgen. Projecten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de Europese Unie. Zoveel energie en enthousiasme; het maakt me trots.”

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt toegekend aan projecten die door jongeren geleid worden door jongeren geleide projecten die het wederzijdse begrip op Europees en internationaal niveau bevorderden. Met de prijs wordt het dagelijks werk van jongeren in heel Europa ter versterking van de Europese democratie belicht en wordt ondersteund dat jongeren actief de toekomst van Europa vormgeven. De prijs wordt jaarlijks gezamenlijk uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken en werd in 2008 in het leven geroepen.