Ga naar de inhoud
 
 
 

Kijktip: online debat: hoe dichten we het gat tussen Den Haag en Brussel?

Op 16 sept hield de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de State of the Union toespraak. Hoe is deze toespraak ontvangen in de Nederlandse politiek en media? Kijk en luister naar ons online debat van 1 oktober.

Precies op de dag dat de uitgestelde Europese Raad van regeringsleiders in Brussel begint (Raadspresident Charles Michel moest in quarantaine omdat één van zijn beveiligers besmet was met het coronavirus), blikten wij terug op de State of the Union-speech van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Zij hield die belangrijkste Europese speech van het jaar in het Europees Parlement op 16 september. Onder het motto 'NextGenerationEU' pleitte Von der Leyen voor een Gezondheidszorgunie en grootscheepse investeringen in vergroening en digitalisering van de Europese economie.

Hoe is deze speech ontvangen in de Nederlandse politiek en media? Hoe kijken we aan tegen het Europese Coronaherstelplan, een Gezondheidsunie, vergroening en digitalisering van de Europese economie of een meer assertieve EU in het buitenlandbeleid? Hoe dichten we het gat tussen Den Haag en Brussel? En is deze ‘Europese Troonrede’ eigenlijk niet minstens zo belangrijk als de Prinsjesdag-Troonrede?

In dit webinar blikten we terug met:

Martijn van Helvert (Tweede Kamerlid, CDA)
Liesje Schreinemacher (Europarlementariër VVD)
Bert van Slooten (NOS verslaggever Brussel)
René Cuperus (Europa-expert, Instituut Clingendael)


Het debat werd voorgezeten door Louise van Schaik (Hoofd EU & Global Affairs, Instituut Clingendael).

Kijk en luister naar het debat via deze link.