Ga naar de inhoud
 

Kijktip: Reuring!Café - Aan wat voor Europa wil jij werken?

De Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) organiseerde in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland deze 102de editie van Reuring!Café.

In het laatste anderhalf jaar hebben we niet veel vooruit kunnen plannen. Met de crisis kwamen vaak veranderende omstandigheden en boeken vol maatregelen, die we allemaal continu moesten bijhouden. Maar het kan ook juist dan goed zijn om naar de toekomst te kijken. Te reflecteren over waar we zijn - en waar het proces ons naartoe leidt. Op persoonlijk en professioneel vlak; op nationaal en internationaal niveau.

De toekomst van de EU wordt de komende maanden besproken binnen de Conferentie over de Toekomst van Europa. Deze conferentie is een door burgers aangestuurde reeks debatten, discussies en initiatieven, waar mensen uit heel Europa hun ideeën kunnen delen en mee kunnen bouwen aan onze gemeenschappelijke toekomst. Tijdens deze editie van Reuring!Café reflecteerden we op de eerste resultaten van de conferentie en voerden we het gesprek over waar het binnen Europa anders moet - en wat al goed gaat.

Wij horen allemaal vaak in abstractie over Europa. Maar waar zien we ‘Europa’ nou terug in ons dagelijks leven? Wat voor rol spelen in jouw werk de dringende vraagstukken in die Unie? En burgers en het klimaat? Is het niet allemaal een ver-van-je-bed-show? Hoe kan jij en je collega’s de toekomst van de #EUolifant helpen bepalen? Deze en andere belangrijke vragen kwamen tijdens deze editie van Reuring!Café aan bod.

Deze vragen stonden centraal in de hybride editie van Reuring!Café! Daarbij combineerden wij het fysiek én virtueel samenbrengen van ambtenaren, betrokken burgers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Mark Frequin, buitengewoon adviseur Publiek Leiderschap bij de Algemene Bestuursdienst en voorzitter van de VOM, was ook tijdens deze editie onze debatleider. Host was Wepke Kingma, een speciale Gezant voor de Conferentie over de Toekomst van Europa bij het ministerie van buitenlandse zaken en een voormalige Nederlandse ambassadeur te Duitsland.

De bankgasten van deze editie van Reuring!Café waren:

Dorien Rookmaker, lid van het Europees Parlement namens Meer Directe Democratie en lid van de Commissie Transport & Vervoer

Mendeltje van Keulen, Lector research group “Changing Role of Europe” bij de Haagse Hogeschool
René Leegte, voormalig rapporteur democratische legitimiteit en lid van de Tweede Kamer namens de VVD

Alexander van de Bosch, Senior Adviseur Europese Zaken bij het Huis van de Nederlandse Provincies

Host is Wepke Kingma, speciaal Gezant voor de Conferentie over de Toekomst van Europa bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voormalige Nederlandse ambassadeur te Duitsland.

 


Kijk het terug via deze link!