Ga naar de inhoud
 

Kijtip - Debat: Confereren over Europa: noodzakelijk, nuttig of niet?

In dit online debat dat Instituut Clingendael organiseerde in samenwerking met het liaisonbureau van het Europees Parlement en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland spraken we over de opzet van de Conferentie over de Toekomst van Europa en wat Nederland eraan kan hebben.

Het doel is ambitieus: zoveel mogelijk EU-ingezetenen betrekken bij een discussie over de toekomst van de Europese Unie. Het gaat hier om de 'Conferentie over de Toekomst van Europa' en daar spreken wij dit jaar over in het kader van 9 mei (Europadag). Waartoe moet de discussie leiden? En hoe kan een brede afspiegeling van de Nederlandse bevolking betrokken worden bij deze discussie over de Europese samenwerking? Is het uiteindelijke doel dat Brussel meer te zeggen krijgt over onderwerpen als gezondheidsbeleid en defensie, of om juist te verhelderen waar Europa wel en niet over gaat?

In dit online debat dat Instituut Clingendael organiseerde in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland spraken we over de opzet van de Conferentie en wat Nederland eraan kan hebben. Z


Programma en sprekers

Korte inleiding Wilm Geurts, Hoofd EU bij het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'De Conferentie over de Toekomst van Europa: wat gaat er gebeuren?'
Debat over de betekenis van de Conferentie voor Nederland, met:
Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid, JA21
Vera Tax, Europarlementariër voor de PvdA
Laurens Dassen, Fractievoorzitter VOLT
Luuk Molthof, Research Fellow, Instituut Clingendael

Louise van Schaik, Afdelingshoofd EU & Global Affairs, Instituut Clingendael, zal optreden als debatleider. Clara van de Wiel, EU-correspondent NRC in Brussel, zal ter afsluiting en reflectie een column voordragen.

 

Bekijk het debat hier terug.