Ga naar de inhoud
 

Kom ook op 8 januari naar Maastricht voor het debat: De EU-burger in de Euregio: politiek actief, zonder stem

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en de Stichting Geen Grens nodigen je van harte uit om deel te nemen aan een interactief debat omtrent het Europees burgerschap en kiesrecht.

Het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en de Stichting Geen Grens, in samenwerking met Europa Direct in Maastricht en Eindhoven, nodigen je van harte uit om deel te nemen aan een interactief debat omtrent het Europees burgerschap en kiesrecht. Dit debat is een onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa waar EU-burgers hun ideeën kunnen delen over verschillende thema’s.

Het Europees burgerschap, waarbij alle Europese burgers het recht kregen om in de hele Unie vrij te reizen en te verblijven, bestaat al dertig jaar, sinds het Verdrag van Maastricht  van 1992. Bovendien beschikken EU-burgers over een kiesrecht bij verkiezingen voor gemeenteraden en voor het Europees Parlement in het land waar men woont, ook al wijkt dit af van de eigen nationaliteit.

Maar het Europees burgerschap is nog niet af. Intussen zijn talrijke Europese burgers gaan wonen en werken in een ander EU-land, ook in Nederland. Zij nemen actief deel aan onze maatschappij, maar beschikken over een beperkt kiesrecht. Wordt het tijd dat EU-burgers die wonen en werken in een ander EU-land een volledig kiesrecht krijgen? Mist er een dimensie aan het Europese burgerschap?

Het debat wordt geopend door een welkomstwoord van de Stichting Geen Grens en het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland, gevolgd door een toespraak omtrent de Conferentie over de Toekomst van Europa door Europarlementariër Vera Tax. Daarna volgt een lezing van Prof. Jan Willem Sap van de Open Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam, over het Europees burgerschap, waarna er in kleine groepjes wordt gediscussieerd rond dit thema. Het debat wordt afgewisseld door een muzikaal intermezzo door Camille Gulikers, hoornist bij Nederlands Studenten Orkest.

Deelname aan dit debat is gratis.

Datum: zaterdag 8 januari 2022.

Tijd: aankomst vanaf 10:00 uur met koffie/ thee en Limburgse vlaai. Het event is om 13:00 uur afgelopen.

Het debat begint om 10:30 uur.

Plaats: voormalige Limburgse Statenzaal van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht in de Bouillonstraatstraat 1-3, 6211 LH Maastricht.

Aanmelden: via e-mail naar g.essers@planet.nl. Na aanmelding ontvangt u o.a. een bevestiging met routebeschrijving en parkeermogelijkheden.

Let op: bij deelname vragen we om een Coronatoegangsbewijs en legitimatie.