Ga naar de inhoud
 

Op 11 januari is David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, overleden.

Op maandag 17 januari zal bij de opening van de plenaire zitting in Straatsburg een ceremonie plaatsvinden om zijn nagedachtenis te eren, in aanwezigheid van voormalig lid van het Europees Parlement en Italiaans premier Enrico Letta.

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, is op 11 januari overleden in Aviano (Italië), waar hij sinds 26 december in het ziekenhuis lag. Hij is sinds 2009 lid van het Europees Parlement en werd in juli 2019 verkozen tot voorzitter voor de eerste helft van de zittingsperiode.

Voorzitter Sassoli heeft buitengewone maatregelen genomen om het Europees Parlement in staat te stellen tijdens de pandemie zijn taken uit te voeren en zijn bevoegdheden op grond van de Verdragen uit te kunnen blijven oefenen. Hij speelde ook een prominente rol bij het bepleiten van een ambitieuze lange termijn EU-begroting en een doeltreffende Faciliteit voor Herstel en Veerkracht. Daarnaast nam voorzitter Sassoli het voortouw in het tonen van solidariteit met minderbedeelden toen de coronacrisis voor het eerst toesloeg, met ondersteunende acties in de steden waar het Europees Parlement is gevestigd, zoals het verstrekken van maaltijden aan hulporganisaties en het bieden van onderdak in de Parlementsgebouwen aan vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Vastbesloten om lessen te trekken uit de pandemie, lanceerde voorzitter Sassoli ook een grote denkoefening met de parlementsleden om de parlementaire democratie te evalueren en te versterken.

Als toegewijd Europeaan onderstreepte voorzitter Sassoli enkele weken geleden in zijn toespraak tijdens de Europese Raad van december: "Wat Europa nodig heeft, en bovenal nodig heeft, is een nieuw project van hoop. Ik denk dat we dat project kunnen opbouwen op basis van een krachtige drieledige aanpak: een Europa dat innoveert; een Europa dat beschermt; en een Europa dat verlicht."

Herdenking

Volg vandaag om 18u live de herdenkingsceremonie van Parlementsvoorzitter David Sassoli - met toespraken van Enrico Letta - voormalig premier van Italië, Charles Michel, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron en fractieleiders van het Europees Parlement: eptwitter.eu/q5cM

In Rome is voorzitter David Sassoli op donderdag 13 januari opgebaard in de Sala della Protomoteca van de Campidoglio. De uitvaartdienst heeft plaatsgevonden op vrijdag 14 januari in de Basiliek van Santa Maria degli Angeli.

Verkiezing van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

Zoals bepaald in het Reglement (artikel 20) zal het interim-voorzitterschap worden waargenomen door de eerste ondervoorzitter van het Parlement in de dagen voorafgaand aan de verkiezing van een nieuwe Voorzitter. Zoals oorspronkelijk gepland vóór het plotselinge overlijden van voorzitter Sassoli, zal de verkiezing van de Voorzitter van het Europees Parlement voor de tweede helft van het mandaat aanstaande dinsdag plaatsvinden tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. De verkiezing van de ondervoorzitters en quaestoren volgt daarna.