Ga naar de inhoud
 
09-02-2012

Situatie in Hongarije: consolidatie of ondermijning van democratische waarden?

Na het plenaire debat in januari met de Hongaarse premier Viktor Orbán, houdt de commissie voor burgervrijheden vandaag een publieke hoorzitting om de burgerrechtensituatie in het land vast te stellen.

Vertegenwoordigers van Europese en internationale organisaties, het Hongaarse maatschappelijke middenveld en de Hongaarse overheid zullen deelnemen aan het debat.

Parlementariërs bespraken in januari al de recente politieke ontwikkelingen in Hongarije. Het debat nam plaats de dag nadat de Commissie een inbreukprocedure tegen Hongarije was begonnen over de onafhankelijkheid van zijn centrale bank en autoriteiten voor gegevensbescherming en ook over maatregelen die van invloed zijn op de rechterlijke macht.

Verschillende politieke groepen uitten tijdens het debat hun bezorgdheid over deze specifieke wettelijke voorzieningen, en over wat zij zagen als een algemene ondermijning van democratische waarden in Hongarije. Maar anderen verzetten zich tegen deze visie en waarschuwden ervoor dat die benadering te ver ging.

Premier Orbán zei dat de specifieke problemen die door de Commissie werden aangekaart snel en gemakkelijk  opgelost kunnen worden. Hij verklaarde dat de maatregelen die zijn regering in het voorbije anderhalf jaar nam noodzakelijk waren omdat Hongarije in 2010 economisch aan de afgrond stond en er nu een consolidatieproces aan de gang is.

 .
Lees meer