Ga naar de inhoud
 

Staat van de EU debat 2022: volg het live!

Om ervoor te zorgen dat de EU de belangrijkste zorgen van de Europeanen aanpakt, zullen de EP-leden op 14 september het werk van de Europese Commissie beoordelen. Volg het SOTEU-debat live.

Wat is het debat over de Staat van de Europese Unie?

Elk jaar in september komt de voorzitter van de Europese Commissie naar het Europees Parlement om met de Europarlementsleden te bespreken wat de Commissie het afgelopen jaar heeft gedaan, wat de plannen voor het komende jaar zijn en wat haar visie voor de toekomst is. Dit is bekend als het debat over de Staat van de Europese Unie, of SOTEU.
Na de presentatie door de Commissievoorzitter houden de EP-leden, als de verkozen vertegenwoordigers van de EU-burgers, de Commissie verantwoordelijk en controleren zij haar werk om ervoor te zorgen dat de belangrijkste kwesties van de Europeanen worden aangepakt.Het SOTEU-debat beïnvloedt het werkprogramma van de Commissie voor het komende jaar.

Waarom is het debat over de Staat van de EU in 2022 belangrijk?

De reactie van de EU op de oorlog van Rusland in Oekraïne, klimaatverandering, EU-maatregelen om de stijgende kosten van levensonderhoud aan te pakken, de energiecrisis en de rechtsstaat behoren tot de dringendste kwesties waarmee het blok wordt geconfronteerd.

De prioriteiten die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorig jaar tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie presenteerde, zijn nog steeds relevant, waaronder de inspanningen om de coronapandemie, en de gevolgen daarvan, en de digitale transformatie aan te pakken.

Het Parlement verwacht dat de EU, in overeenstemming met de door de Conferentie over de Toekomst van Europa goedgekeurde voorstellen van de burgers voor veranderingen in de EU, luistert naar de eisen van de burgers en reageert met een ambitieus beleid, vooral in tijden van crisis.
Hoe kan ik het SOTEU-debat volgen?

Het debat wordt op woensdag 14 september vanaf 9:00u live uitgezonden op deze website. Er zal vertolking beschikbaar zijn in alle 24 officiële EU-talen - je kan de taal zelf kiezen.
Je kan het ook live volgen op Facebook, en deelnemen aan de discussie op onze andere sociale mediakanalen, waaronder Twitter, LinkedIn en Instagram. Vergeet de hashtag #SOTEU niet te gebruiken.