Ga naar de inhoud
Vlaggen
Vlaggen
 

Aruba, Curacao en Sint Maarten

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen. Naast Nederland zijn dat de Caribische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
 

ARUBA

Aruba is een eiland dat in de Caraїbische zee ligt, op ongeveer 25 kilometer afstand van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. De oppervlakte van Aruba is ongeveer 180 km². Het eiland heeft een tropisch zeeklimaat. Het landschap is redelijk vlak aan de westkant en heuvelachtig aan de oostkant. Er is weinig plantengroei. Aruba is vooral beroemd om zijn witte zandstranden en wordt jaarlijks door meer dan 1,5 miljoen toeristen bezocht. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Op Aruba wonen iets minder dan 110.000 inwoners, van wie er ongeveer 37.000 in Oranjestad wonen. De meeste Arubanen beheersen vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments. Papiaments is een mix van Spaans, Portugees, Nederlands en Engels. Sinds 2003 is het Papiaments de tweede officiële taal, naast het Nederlands.

Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten. Daarom zorgt de EU voor financiële steun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten door middel van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF). Voor de periode 2007-2013 voorzag de EU de (toenmalige) Nederlandse Antillen van € 24,8 miljoen, waarvan € 8,8 miljoen aan begrotingssteun toegekend werd aan Aruba voor de uitvoering van het onderwijsplan 2007–2017.

Op Aruba staat het Europahuis, waar de Arubaanse bevolking informatie kan ontvangen over de EU. In Den Haag staat het Arubahuis. Het Arubahuis is de officiële vertegenwoordiging van de Arubaanse regering in Nederland.

CURACAO

Curaçao is een eiland in de Caraїbische Zee en behoort als land tot het Koninkrijk der Nederlanden. Klein Curaçao, een klein onbewoond eilandje ten oosten van het eiland, behoort ook tot Curaçao. Het eiland ligt 55 km van de kust van Venezuela af. Curaçao heeft een totale oppervlakte van 444 km². Curaçao heeft bijna 147.000 inwoners. Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en beslaat ongeveer een derde van het eiland. Curaçao heeft drie officiële talen, Nederlands, Engels en Papiaments. De munteenheid van het land is de Antilliaanse gulden. Toerisme en oliewinning zijn de grootste bronnen van inkomsten voor Curaçao. Het overgrote gedeelte van de bevolking, zo´n 80%, is rooms-katholiek. Zo´n 10% van de bevolking is protestants.

Het EOF voorzag Curaçao voor de periode 2007-2013 van € 11,25 miljoen ten behoeve van infrastructuur.

In Den Haag staat het Curaçaohuis. Het Curaçaohuis is de officiële vertegenwoordiging van de Curaçaose regering in Nederland.

SINT MAARTEN

Het eiland Sint Maarten bestaat uit een noordelijk deel (Saint-Martin), dat bij Frankrijk hoort, en een zuidelijk deel dat bij Nederland hoort. Het eiland bevindt zich in de Caraїbische Zee en ligt ten oosten van de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Sint Maarten (het gedeelte van het eiland dat bij Nederland hoort) heeft een oppervlakte van 34 km² en heeft zo´n 40.000 inwoners. De hoofdstad van Sint Maarten is Philipsburg. Hoewel Nederlands en Engels beide officiële talen van het land zijn, wordt er voornamelijk Engels gesproken. De officiële munteenheid van Sint Maarten is de Antilliaanse gulden. Het overgrote deel van de bevolking is rooms-katholiek (zo´n 40%).

Sint Maarten is een populaire bestemming onder toeristen en toerisme is dan ook de belangrijkste inkomstenbron voor het land. Sint Maarten ligt op de route van veel cruiseschepen, die een groot deel van de toeristen naar het land brengen. Landbouw en visserij zijn beperkt, waardoor Sint Maarten de meeste goederen importeert. In de periode 2007-2013 heeft het EOF € 4,75 miljoen vrijgegeven voor Sint Maarten ten behoeve van riolering in achterstandsgebieden.

In Den Haag staat het Sint Maartenhuis. Het Sint Maartenhuis is de officiële vertegenwoordiging van de regering van Sint Maarten in Nederland.

Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba
Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao
Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Sint Maarten