Ga naar de inhoud
Projecten voor jongeren
Projecten voor jongeren
 

Projecten voor jongeren

Het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is een soort Tweede Kamer van de Europese Unie. De leden worden gekozen door de burgers van de Europese Unie via nationale lijsten en directe verkiezingen eens in de vijf jaar. De volgende Europese verkiezingen zullen plaatsvinden in 2024. In de huidige zittingsperiode 2019-2024 heeft Nederland 29 afgevaardigden in het Europees Parlement en Frankrijk 79 leden. Het aantal afgevaardigde leden wordt bepaald door het inwonersaantal van een land, waarbij een minimum van 6 leden per land geldt. Malta heeft met ongeveer 515 miljoen inwoners dus 6 leden in het Europees Parlement. In totaal zitten er 705 leden in het Europees Parlement inclusief de voorzitter.

 .

Waarover beslist het Europees Parlement?

Het Europees Parlement gaat over wetten en regels die het makkelijker maken om de grens over te kunnen bijvoorbeeld om te studeren of om te werken in een ander Europees land. Zo hoef je vaak je paspoort niet meer te laten zien aan de grens en heb je binnen Europa geen verblijfsvergunning nodig.

Er zijn ook regels die helpen om jouw opleiding beter te laten aansluiten op opleidingen in andere landen. Ook gaat het om wetten om in heel Europa de klimaatproblemen op te lossen. Of om makkelijker allerlei dingen in andere landen te kopen en mee te nemen zonder dat je invoerrechten hoeft te betalen. Het gaat altijd over onderwerpen die voor alle Europese landen gelden. Ook controleert het Europees Parlement de Europese begroting en kan die aanpassen indien nodig.

Over bepaalde wetten die in Nederland worden gemaakt, heeft het Europees Parlement niets te zeggen. Zo beslist het niet over het Nederlandse drugsbeleid. Dat doen de politici in de Tweede Kamer. Nederland moet wel rekening houden met bestaande Europese wetten als zij nieuwe regels wil invoeren.

Duur: 5:49
Nederlandse ondertiteling

 .

Jij mag kiezen voor de Nederlanders in het Europees Parlement

De bevolking in de EU-landen kan, sinds 1979, zelf kiezen voor het Europees Parlement. Wij mogen in Nederland iedere vijf jaar stemmen voor de Nederlandse Europarlementariërs. Ook jij kunt dat vanaf je 18de. In juni 2009 waren er weer verkiezingen. Toen werden er 25 Nederlandse Europarlementariërs gekozen. De Nederlandse leden zijn in het Europees Parlement verdeeld over zeven fracties met elk een eigen politieke kleur. Dit zijn niet dezelfde partijen als we in Nederland kennen. Zo is de Partij van de Arbeid lid van de Sociaal-Democratische Fractie en de VVD lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa Fractie.

 .

Op de stoel van een Europarlementariër?

Wil je wel eens in het echte Europees Parlement op de stoel van een Europarlementariër debatteren met jongeren uit andere Europese landen? Ze overtuigen met jouw argumenten? Leuk voor je talen én om jongeren uit andere landen te leren kennen!

Wat doen Europarlementariërs eigenlijk?

 .

Duur: 1:38
Nederlandse ondertiteling