Ga naar de inhoud
 

Let op: in verband met corona zijn de Euroscola sessies tijdelijk alleen online beschikbaar. Voor meer info kun je mailen naar: epdenhaag@ep.europa.eu

Euroscola: Bezoek het Europees Parlement in Straatsburg!

Koninklijk Scholengemeenschap Apeldoorn
Koninklijk Scholengemeenschap Apeldoorn
 .
 .

Je reist met je klas naar Straatsburg toe en discussieert met soms wel 500 jongeren uit andere landen, en met een beetje geluk ook met Europarlementariërs, over onderwerpen die je met je klas hebt voorbereid. Overtuig anderen van jouw mening door je standpunt te vertellen in het Engels of in het Frans (gelukkig meestal in het Engels:-) in de grote officiële ronde vergaderzaal en in kleinere werkgroepen. En als de dag is afgelopen ontvang je een officieel Euroscola-certificaat; goed voor je cv!

Je kunt van te voren al met scholieren uit andere Europese landen kennismaken door naar de Facebookpagina van Euroscola te gaan. Euroscola vindt 16 tot 18 keer per jaar plaats in Straatsburg.

Kijk mee op de Facebookpagina van Euroscola
 .

Wat houdt Euroscola in?

Aan het einde van de middag kom je met de bus aan in Straatsburg. Je slaapt met zijn allen in een jeugdherberg of in een goedkoop hotel in het hartje van deze bruisende stad.
Nadat je je de volgende morgen in Engels of Frans hebt voorgesteld aan de andere Europese jongeren, ontmoet je de dagvoorzitter die je vertelt hoe het Europees Parlement werkt. Doe mee aan het vragenuurtje zoals tijdens de officiële zitting en leer hoe je je stem uitbrengt met een speciaal stemsysteem.
Na de lunch speel je de Eurogame in teams van vier spelers uit vier landen. Vervolgens discussieer je in zes gemengde werkgroepjes over één van de eerder gekozen onderwerpen. Eén woordvoerder doet tijdens de plenaire vergaderingen verslag van de discussies, net als in het echte Europees Parlement, waarna jullie vergaderen in de officiële vergaderzaal. De dagvoorzitter vat dan de conclusies samen en dan mag je stemmen.
Elke groep krijgt een Europese vlag mee en er wordt een foto van de groep gemaakt.

 .

Wat kost het jouw school?

Scholieren in het Europees Parlement
Scholieren in het Europees Parlement

Het Europees Parlement betaalt subsidie aan een deelnemende school. Hoe hoog die subsidie precies is, wordt per deelnemende school uitgerekend, want het bedrag is gebaseerd op o.a. het aantal af te leggen kilometers en het aantal deelnemers.
Een deelnemende school moet zelf de busreis en de slaapplaatsen regelen. Op de Euroscola-dag wordt de lunch aangeboden door het Europees Parlement. Het kan zijn dat je school nog een eigen bijdrage vraagt, maar dat hangt af van hoe duur de busreis en de overnachtingen zijn en of de subsidie toereikend is.

Wanneer je deelneemt aan de Euroscola-wedstrijd maakt je school kans op meer subsidie!

 .

Doe mee aan de Euroscola-wedstrijd en maak kans op extra subsidie!

Het Europees Parlement
Het Europees Parlement

Je kunt meedoen aan de Euroscola-wedstrijd als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent en op het havo of vwo zit. Vraag je docent om je klas zo snel mogelijk op te geven en om aan te geven voor welke datum jullie willen meespelen!
Je mag kiezen wat je met je klas gaat maken: óf een cartoon/animatie (van 1 à 2 minuten), óf een lipdub, óf een poster (in PowerPoint-, Word-, Excel- or InDesign-format). Het thema mag je zelf bepalen als het maar te maken heeft met Europese democratie en jongeren (bijv. hoe zou jij jongeren motiveren om te gaan stemmen tijdens de Europese verkiezingen?).

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag zal de inzendingen bekijken en beoordelen.

Inschrijvingen en wedstrijdbijdrage (je animatie, poster óf lipdub) dienen 3 maanden vóór de gekozen datum te worden ingediend. Zorg dat je docent contact opneemt met Anne-Marie Eekhout (projectmanager) via 070-3135400 of annemarie.eekhout@ep.europa.eu of epdenhaag@ep.europa.eu

Hieronder zie je voorbeelden van inzendingen:

Voorbeeld van een cartoon
Voorbeeld van een lipdub
 
 .

Impressies

Twee leerlingen Lentiz Reviuslyceum in het Europees Parlement
 

Lees ook de verslagen die scholieren van Het Nieuwe Eemland en Het Maerlant Lyceum uit Eindhoven maakten naar aanleiding van hun Euroscola-bezoek aan Straatsburg:

 .
 .
Lees meer op de Euroscola-website!
 .