10 години, 10 филма: кои са лентите в надпреварата за наградата LUX за 2016 г.

През 2016 г. се навършват 10 години от учредяването на кинонаградата LUX на Европейския парламент. Филмите, селектирани за участие тази година, бяха обявени на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, на 3 юли. Трите филма финалисти ще станат известни в края на юли, а окончателният победител ще бъде определен от депутатите в ЕП през ноември.

Наградата LUX за 2016 г.
Кадри от номинираните филми

Наградата LUX цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространението на филми извън техните национални пазари и да насърчи дебата относно ценностите и социалните въпроси в Европа.


Десетте филма, одобрени от специално жури, показват разнообразие от жанрове, артистични подходи, послания и емоции. Голяма част от тях са дело на талантливи млади режисьори.


Номинираните филми са:


  • „Като отварям очи“ (À Peine J´ouvre les Yeux) (Франция, Тунис, Белгия, ОАЕ), режисьор: Лейла Бузид
  • „Сирийска любовна история“ (A Syrian Love Story) (Великобритания), режисьор: Шон Макалистър
  • „Писма от войната“ (Cartas da Guerra) (Португалия), режисьор: Иво Ферейра
  • „Война“ (Krigen) (Дания), режисьор: Тобиас Линдхолм
  • „Бъдеще“ (L´Avenir) (Франция, Германия), режисьор: Мия Хансен-Лов
  • „Като луда“ (La Pazza Gioia) (Италия, Франция): режисьор: Паоло Вирци
  • „Животът ми като Тиквичка“ (Ma Vie de Courgette) (Швейцария, Франция), режисьор: Клод Барас
  • Сиера Невада (Sieranevada) (Румъния, Франция), режисьор: Кристи Пую
  • Загар (Suntan) (Гърция, Германия), режисьор: Аргирис Пападимитропулос
  • „Тони Ердман“ (Toni Erdmann) (Германия, Румъния, Австрия): Марен Аде

Подбраните филми бяха обявени на филмовия фестивал в Карлови Вари от депутатите Михаела Шойдрова (заместник-председателка на комисия по култура и образование в ЕП), Мартина Длабайова (заместник-председателка на комисията по бюджетен контрол), Джули Уорд и Богдан Вента (членове на комисията по култура и образование в ЕП), както и от Дорис Пак, координаторка на филмовата награда LUX.


От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни-членки през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Наградата LUX ще бъде връчена на филма победител през ноември в Страсбург.


„Мустанг“ печели признанието на публиката за 2015 г.


На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2015 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е победителят в конкурса за миналата година „Мустанг“ на Дениз Гамзе Ергювен, копродукция на Франция, Германия, Турция и Катар.


За повече подробности можете да се свържете с Корнелия Гуса. тел. (+32) 2 28 32601 (Брюксел) или (+33) 3 881 73784 (Страсбург), имейл cornelia.gusa@europarl.europa.eu

Допълнителна информация