Блокчейн технологията: „Ние се стремим да направим ЕС лидер“

Комисията по промишленост в ЕП прави стъпки към формулиране на политика за развитие на блокчейн технологията в ЕС. Научете повече за нея от нашата инфографика.

Инфографика: Какво представлява блокчейн технологията и как работи
Какво представлява блокчейн технологията и как работи

Блокчейн технологията е насочена към създаване на споделени и публични записи на цифрови данни. Тя е в основата на биткоин и на другите виртуални валути, но също така е на път да промени и много други сектори - от творческите индустрии до публичните услуги. Депутатите в ЕП искат да има политика, която да подкрепя развитието на технологията.

Голям потенциал

 

Комисията по промишленост на ЕП одобри на 16 май доклад на Ева Каили (С&Д, Гърция), който призовава за „прогресивна и отворена към иновациите регулация“.

 

„Блокчейн и технологиите на споделените записи като цяло имат възможност да променят много сектори. Секторът на финансовите услуги е само един от тях. В резолюцията за блокчейн ние изследваме ефекта от премахването на посредничеството и в други сектори като енергетиката, здравеопазването, образованието, творческите индустрии и публичния сектор“, заявява Ева Каили.

 

Европейският съюз вече полага усилия за развитие на технологията. Комисията стартира през февруари 2018 г. Обсерватория и форум за блокчейн и е инвестирала над 80 млн. евро в свързани проекти. Още 300 млн. евро ще бъдат заделени за блокчейн до 2020 г.

 

Ева Каили
Ева Каили

Фокус върху малкия бизнес

 

„Ние се стремим да направим ЕС лидер в областта на блокчейн“, посочва Ева Каили. „Забелязваме голям предприемачески интерес. Ние като регулатори трябва да се уверим, че тези усилия са подкрепени с нужната институционална и правна яснота. Нашите ръководни принципи за тази резолюция - принципът на иновативност, на неутралност към бизнес модела и към технологията, поставят стартиращия бизнес и малката фирма в центъра на вниманието“.

 

Друг важен въпрос е отражението на технологията върху хората и защитата на техните лични данни. По думите на Ева Каили с развитието на блокчейн ще се променят и рисковете. „Не е разумно да регламентираме самата технология, а нейните приложения и секторите, които въвеждат технологията в своите бизнес модели. На първо място са защитата на потребителите и на инвеститорите.“

Допълнителна информация