Изследване „Евробарометър“ показва висока подкрепа за ЕС

Две трети от европейците смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС - това е най-високото ниво от 1983 г. и ръст от 3 процентни пункта спрямо есента.

Научете повече за резултатите от проучването

Около 60% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, показват резултатите от социологическото проучване „Евробарометър“, публикувано на 23 май.

 

„Следващите европейски избори ще бъдат несъмнено битка - не само между традиционните партии на десницата, левицата и центъра, но и между тези, които вярват в ползите от продължаващото сътрудничество и интеграцията на европейско ниво и онези, които биха премахнали постигнатото през последните 70 години“, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни при представянето на данните.

 

„Изключително важно е да продължим усилията да демонстрираме на гражданите, че ЕС допринася по много начини за тяхното благосъстояние и защита“, изтъкна още той.

 

Една година преди европейските избори

 

Изследването, което се публикува точно една година преди изборите за Европейски парламент през 2019 г., показва, че половината от европейците се интересуват от тези избори и че една трета знаят точните дати на провеждането им (23-26 май).

 

Процесът на номиниране на водещи кандидати от политическите партии се разглежда като положително развитие: 63% от запитаните заявяват, че той привнася повече прозрачност. Близо три четвърти от анкетираните обаче искат процесът да се съпровожда с реален дебат по европейските въпроси и бъдещето на ЕС.

 

Най-важните теми в изборната кампания според европейците следва да бъдат борбата с тероризма (49% от запитаните посочват тази тема като приоритетна), имиграцията (45%) и икономическият растеж (42%).

 

За България процентът на анкетираните, които считат че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е значително увеличение със 7 процентни пункта в сравнение с 2017 г. Членството в ЕС е нещо добро според 54% от запитаните българи, а 57% са убедени, че страната е извлякла ползи от членството си. Повече данни можете да намерите тук.

 

Относно изследването

 

Изследването „Евробарометър“ е проведено сред 27 601 души от всички 28 държави-членки през април 2018 г. То проучва мнението на хората относно членството в ЕС, както и тяхното отношение към Европейския парламент и неговите приоритети.