Парламентът отбелязва 20-тата годишнина на еврото

Въвеждането на еврото преди 20 години донесе реални ползи на хората и фирмите в ЕС. Европейският парламент почете събитието с церемония на 15 януари.

Светлинни прожекции пред сградата на Парламента в Брюксел по повод на 20-тата годишнина на еврото
Светлинни прожекции пред сградата на Парламента в Брюксел по повод на годишнината на еврото

Еврото се появи в началото на 1999 г. ‒ първо като електронни записи в банкови извлечения, а три години по-късно и под формата на банкноти и монети.

Общата европейска валута облекчи сравняването на цени в различни държави, направи по-лесно за хората да пътуват и да пазаруват и осигури възможности за спестяване в стабилна валута. Бизнесът също спечели от изчезването на разходите и несигурността при обмена на валути с променливи курсове.

Към момента еврото е официалното платежно средство в 19 страни от ЕС. То също така играе важна международна роля: през 2017 г. еврото е използвано за извършването на 36% от презграничните разплащания. Само щатският долар е по-популярна валута за разплащания с дял от 40% от международните преводи.

Изследване „Евробарометър“ от ноември 2018 г. показа рекордно висока степен на подкрепа в страните от еврозоната. Мнозинство от 74% от анкетираните заявиха, че според тях еврото е нещо добро за ЕС, а 64% бяха на мнение, че то е от полза за собствената им страна.

Еврото е централен елемент на икономическия и паричния съюз в Европа. След финансовата криза институциите на ЕС положиха усилия за засилване на координацията в тази област. Беше въведен Европейският семестър ‒ ежегоден преглед на икономическите и бюджетни планове на страните в ЕС. Надзорът на всички най-големи банки в еврозоната бе поет от Европейската централна банка. Бе разработен и единен подход към фалиращи банки.

Квартет "Авена" изпълнява европейския химн по време на церемонията в ЕП за годишнината на еврото
Изпълнение на европейския химн по време на церемонията в ЕП за годишнината на еврото на 15 януари

Еврото не е самоцел

В речта си на церемонията в Парламента по повод на годишнината председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: „Еврото направи нашия единен пазар по-прозрачен и конкурентен, като улесни сделките, движението, търговията и тероризма“.

„Еврото не може да бъде самоцел, а средство за постигане на социална пазарна икономика с цел осигуряване на просперитет и работа на всички европейски граждани“, посочи г-н Таяни и призова за завършване на съюза на капиталовите пазари, банковия съюз и фискалния съюз в Европа.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги изтъкна, че еврото е донесло две десетилетия на ценова стабилност, което позволява на компаниите да инвестират и да създават работни места. „Осигуряването на икономически просперитет и стабилност в дългосрочен план е споделено предизвикателство, което е най-добре да бъде посрещнато колективно. Ние сме по-силни заедно.“

На церемонията в Страсбург изявления направиха и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, бившият председател на ЕЦБ Жан-Клод Трише, председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Марио Сентено и председателят на икономическата комисия в ЕП Роберто Гуалтиери.

Допълнителна информация