Как Парламентът ще гласува относно новата Европейска комисия (инфографика)

Научете от нашата инфографика как депутатите в Европейския парламент ще оценят кандидатите за еврокомисари и ще изразят становище за състава на Комисията.

Парламентът и промените в европейските институции

Над 200 000 000 европейци гласуваха на европейските избори през май и дадоха силен мандат на Европейския парламент. Изборите бяха първа стъпка в процес на демократична смяна на състава на европейските институции, който достига своята кулминация с изпълнителния орган на ЕС ‒ Европейската комисия.

На 1 ноември нов екип от комисари се очаква започне работа, но това ще стане, само ако Европейският парламент даде одобрението си при пленарно гласуване. Преди да вземат решение и да дадат на новата Комисия необходимата легитимност, депутатите ще се срещнат с всеки един от предложените кандидати за комисари в серия от публични изслушвания.

Запознайте се с подробностите от процедурата в нашата инфографика.

Инфографика: Как се избира Европейската комисия
Научете как се избира Европейската комисия

Ще отговорят ли комисарите на очакванията на европейците?

Целта на предстоящите изслушвания в Европейския парламент е да бъдат преценени компетенциите и способностите на кандидатите за комисари. Депутатите ще се интересуват не само от личните качества на кандидатите, но и от техните идеи за допринасяне на ползи за европейските граждани във възложения им ресор.

Предишните изслушвания показват, че кандидатите не могат да разчитат на автоматично одобрение от Парламента. През 2014 г. Аленка Братушек от Словения не беше убедителна в своето изслушване и бе заменена от друг кандидат. Преди това, през 2010 г., същото се случи с тогавашния български кандидат Румяна Желева.

Очаква се изслушванията да започнат в края на септември. Българският кандидат е Мария Габриел, която беше депутат в ЕП от 2009 до 2017 г., след което стана еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество. В новата Комисия на нея е отреден ресорът „Иновации и младеж“.

Следете информация за изслушванията и гласуването за новата Европейска комисия на нашата специална страница.