Награда LUX на публиката за 2022 г.: кои са номинираните филми

Трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г., са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ Гледайте ги и гласувайте.

Тайни и невъзможни решения във филмите за наградата LUX на публиката за 2022 г.

Наградата LUX на публиката цели да подкрепи европейското кино и да вдъхнови дискусия по актуални теми. За да достигне до по-широка публика, от миналата година Европейският парламент обедини усилията си по връчването на наградата с Европейската филмова академия. Сега всички европейци могат да участват в определянето на носителя на наградата наравно с евродепутатите.

Филмите, които се съревновават за наградата през 2022 г., бяха обявени на церемония в Берлин на 11 декември 2021 г. Избраните ленти са основани на реални събития и засягат теми като уязвимостта и разделението, както и лечебната сила на толерантността и състраданието.

Номинираните филми


„Бягство“ (Flee) - режисьор Йонас Расмусен


Герой на този анимационен филм е детето бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.


„Великата свобода“ (Great Freedom) - режисьор Себастиан Майзе


В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.


„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) - режисьор Ясмила Жбанич


Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

Гледайте и гласувайте


Носителят на наградата LUX ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Включете се в най-голямото филмово жури в Европа! Гледайте и гласувайте за предпочитания от Вас филм до 25 май 2022 г. Връчването на наградата LUX на публиката ще се проведе на 8 юни 2022 г. в Европейския парламент в Страсбург.

Научете кой спечели наградата LUX за 2021 г.