Как ЕС подкрепя Украйна

От нашествието на Русия през февруари 2022 г. Европейският парламент прави всичко възможно, за да окаже помощ на украинците в борбата им за независимост.

Знамена на ЕС и Украйна
Знамена на ЕС и Украйна

Руското нашествие в Украйна


Откакто се оттегли от Съветския съюз през 1991 г., Украйна следва собствен път на развитие и се стреми да задълбочи връзките си с другите европейски страни.

Това обуславяше сложни отношения с Русия, тъй като Москва беше решена да запази Украйна в своята сфера на влияние. През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим в нарушение на международното право − акт, който беше строго осъден от Европейския съюз. Русия също така прилагаше техники на хибридната война срещу съседната си страна, включително икономически натиск и дезинформационни кампании.

В месеците преди нахлуването на руски войски в Украйна през февруари 2022 г. Европейският парламент нееднократно изяви тревогата си от нарастващата военна заплаха и призоваваше за координиран отговор от страна на ЕС.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна широкомащабно военно нападение срещу Украйна. Европейският съюз отговори с налагането на серия от санкции спрямо Русия, както и с инициативи за подкрепа на Украйна.

Вижте какви мерки предприемаха ЕС и Европейският парламент в подкрепа на Украйна през 2024 г., както и през 2023 г. и 2022 г.

Защо ЕС и Европейският парламент подкрепят Украйна


Незаконното и непровокирано нашествие на Русия представлява не само нападение спрямо териториалната цялост на Украйна, но и поставя под сериозна заплаха сигурността и стабилността на цяла Европа. Това е и атака срещу основополагащи ценности за ЕС като свободата и демокрацията.

Перспективи на Украйна за членство в ЕС


През 2014 г. Европейският парламент даде одобрението си за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, което включва договорености за свободна търговия. Споразумението създаде условия за политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна и взаимни възможности за свободен пазарен достъп.

Украйна поиска официално да стане членка на ЕС през февруари 2022 г. Европейският парламент подкрепи искането и призова страните в ЕС да дадат на страната статут на кандидатка, което се случи през юни 2022 г. След това Парламентът приканваше за започване на преговори за членство. Решението за това бе взето през декември 2023 г.

За да стане членка на ЕС, Украйна трябва да изпълни определени условия както и всяка друга страна: да има стабилни институции, гарантиращи демокрация и върховенство на закона, функционираща пазарна икономика, и способност да изпълнява задълженията си като страна на членка.

Прочетете как работи процесът на присъединяване към ЕС.

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна и е отговарял за над 55% от международната търговия със стоки на страната през 2022 г.

Визова политика


През април 2017 г. Европейският парламент подкрепи споразумение за освобождаване на украинските граждани от задължение да разполагат с виза за краткотраен престой в ЕС.

Украинците, които разполагат с биометричен паспорт, имат право да влизат в ЕС за срок от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период като туристи, за да посетят близки или приятели или с бизнес цели, но не и за да работят. Правилата важат за всички страни в ЕС освен Ирландия.

Други видове подкрепа


От години съществуват различни инициативи на ЕС в подкрепа на украинската икономика, за осъществяване на зелен преход и реформиране на страната. От началото на пълномащабното руско нашествие през 2022 г. ЕС подкрепя Украйна, като осъжда руската агресия, налага санкции на отговорните за войната и осигурява финансова и материална помощ.

През 2022 г. Парламентът одобри няколко заема за Украйна и даде подкрепа за подпомагане на страните от ЕС, които приемат украински бежанци.

През октомври 2022 г. депутатите призоваха за значително увеличаване на военната помощ за Украйна.

Подкрепата продължи и през 2023 г. - Парламентът призова НАТО да покани Украйна да се включи в алианса, прие по бърза процедура предложения за ускоряване на производството на боеприпаси и отправи искане за създаване на специален съд за руските престъпления във войната.

През февруари 2024 г. депутатите постигнаха споразумение със Съвета относно увеличаване на дългосрочния бюджет на ЕС, което включва осигуряване на допълнителни 50 млрд. евро за Украйна до края на 2027 г. под формата на заеми и безвъзмездни средства.

Бежанци


За да помогне на милионите украинци, които бягаха от нашествието в страната си, ЕС задейства за пръв път механизъм за предоставяне на временна закрила. Парламентът одобри и предложения за оказване на помощ на страните членки, които оказваха грижи за украинските бежанци.

Наградата „Сахаров“


Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г. на смелия украински народ. Председателят на Парламента Роберта Мецола отдаде признание на храбростта и жертвите на украинците по време на церемонията: „Украинският народ води война не само за независимост, но и война на ценности. Това са ценности, които са в основата на живота ни в Европейския съюз и които отдавна имаме лукса да възприемаме като даденост всеки ден.“

Мецола също така заяви непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна в борбата срещу руската агресия. „Посланието от Европа е ясно: ние стоим до Украйна. Ние няма да отвърнем поглед“.

Делегация на Европейския парламент в Украйна
Делегация на Европейския парламент посети Украйна през януари 2022 г.