Европейски избори: ключови моменти от миналото

Преди десетите по ред европейски избори през юни 2024 г. нека хвърлим поглед назад към ключови моменти от изборите през 1979 г., 2004 г. и 2019 г.

Депутати аплодират Симон Вейл, която е избрана за председател на Европейския парламент през 1979 г.
Симон Вейл бе избрана за председател на първия пряко избран Европейски парламент през 1979 г.

Европейските избори са ключова част от демократичния процес на ЕС, който показва важната роля на гражданите в определянето на политическата посока на Европа през годините.

Европейският парламент води началото си от 1952 г., когато е сформиран неговият предшественик – Парламентарната асамблея на Европейската общност за въглища и стомана. Първоначално Асамблеята има ограничени функции. С времето обаче нещата се променят и към 1979 г. Парламентът вече е по-влиятелен. Приемането на акт за провеждането на общи избори през 1976 г. открива пътя към прякото избиране на депутатите от хората.

Всички европейски избори са оказали влияние върху политическата карта на Европа, но тези от 1979 г., 2004 г., и 2019 г. белязаха важни моменти от демократичния път на ЕС.

1979 г.: Първите преки избори


Първите преки избори за Европейски парламент се провеждат между 7 и 10 юни 1979 г. Тези избори остават в историята като първите, в които гражданите от страните членки могат да избират пряко кой ще ги представлява в Европейския парламент.

Гледайте за историята на Европейския парламент и първите избори през 1979 г.

Изборите през 1979 г.:

  • Важен момент за европейската демокрация: Хората в Европа получават възможност да избират пряко своите представители
  • Резултати от изборите: Партията на социалистите печели най-много гласове, а Европейската народна партия е втора. Тези две партии ще продължат да заемат двете водещи позиции и в следващите избори
  • По-добро осъзнаване на процеса на европейска интеграция: Изборите от 1979 г. карат много европейци да разберат по-добре смисъла от общите европейски институции и как хората могат да повлияят на общите политики.

2004 г.: Нови страни членки


Изборите от 2004 г., проведени между 10 и 13 юни, дават възможност на 10 нови страни членки, които се присъединяват на 1 май 2004 г., да изберат свои евродепутати. Това разширяване прави ЕС по-голям и пъстър.

Възрастна жена поставя бюлетината си в избирателна урна на европейските избори през юни 2004 г.
Възрастна жена гласува във Варшава през 2004 г. Полските граждани могат да гласуват на европейски избори за първи път.

Изборите през 2004 г.

  • Демократична интеграция: Тези избори включват избиратели от 10 нови държави, присъединили се към ЕС. Така Европейският парламент отразява по-добре разнообразието в Европа.
  • Резултати от изборите: Групата на Европейската народна партия и Европейските демократи е най-голямата в Парламента, следвана от групата на Партията на европейските социалисти.
  • Значимост: Изборите през 2004 г. са важен момент за сплотяването на старите и новите членки и показват стремежа на ЕС към обединение и укрепване на демократичните ценности.

2019 г.: Променящ се политически пейзаж


Изборите за Европейски парламент през 2019 г., проведени от 23 до 26 май, са белязани от значителни промени и повишена избирателна активност. Тези избори демонстрират развиващия се политически пейзаж в ЕС и повишения интерес на гражданите.

Инфографиката показва промяната на избирателната активност на европейските избори от 1979 г. до 2019 г.
Избирателната активност се повиши рязко на европейските избори през 2019 г.

Изборите през 2019 г.

  • Повишено демократично участие: Повече граждани гласуваха на изборите през 2019 г., показвайки силен интерес към европейската политика
  • Резултати от изборите: Европейската народна партия е първа, а Прогресивният алианс на социалистите и демократите - втори. Други групи, включително на евроскептични и крайно десни партии, печелят повече места, което води до по-разнообразен Парламент.
  • Нови приоритети: Присъствието на повече депутати от по-малко групи налага търсенето на по-широки мнозинства в Парламента. Теми като климатичните промени, миграцията и социалната справедливост излизат на преден план.
  • Брекзит: Оттеглянето на Великобритания от ЕС повлиява на изборите, като дискусиите за бъдещето на ЕС и неговите отношения с Лондон играят важна роля.

Използвайте гласа си


Изборите за Европейски парламент от 1979 г. до 2019 г. свидетелстват за значението, което ЕС придава на демокрацията, и за промените на политическата сцена. Тези избори укрепват демократичната легитимност на ЕС и подчертават важната роля на европейските граждани за определянето на бъдещето на континента.

Десетите европейски избори се провеждат от 6 до 9 юни 2024 г. Не пропускайте да използвате гласа си!