„Демокрацията е жива“: поглед назад към европейските избори през 2024 г.

Европейските избори са вече зад нас. От информационната кампания на Парламента до резултатите от изборите и предстоящите стъпки: ето какво трябва да знаете.

Пленарната зала на Парламента в Брюксел, преобразена като пресцентър за изборната нощ
Момент от нощта на изборите в Брюксел

От 6 до 9 юни 2024 г. милиони хора в ЕС гласуваха на европейските избори, за да изберат кой да ги представлява в Европейския парламент.

Кулминацията на изборите дойде в нощта на 9 юни, когато Европейският парламент в Брюксел прие стотици журналисти, дошли да отразят обявяването на предварителните резултати.

В кратко изявление пред медиите по повод на резултатите председателят на Парламента Роберта Мецола заяви: „Демокрацията е жива и нашият Парламент ще е конструктивен и ще продължи да работи за всички европейци“.

В нощта на изборите беше публикувана прогноза за състава на новия Европейски парламент въз основа на предварителни резултати от 23 страни и прогнози и социологически данни за останалите четири.

Първи оценки на избирателната активност в ЕС показаха, че около 51% от избирателите са гласували – сходен дял na активността през 2019 г.

Изборни резултати


Посетете уебсайта за резултатите от изборите за актуални данни по страни и обобщени данни за целия ЕС.

Европейският парламент ще продължи да събира и публикува обявяваните от страните в ЕС данни. Окончателните резултати от изборите ще станат известни в рамките на няколко седмици.

Какво предстои след края на европейските избори


След приключването на европейските избори започва работа по сформирането на новия Парламент. Депутатите също така ще трябва да одобрят новия състав на Европейската комисия и да подновят работата си по приемането на законодателство на ЕС.

В седмиците след изборите новите депутати ще сформират политически групи, организирани около споделени политически идеи. На първата пленарна сесия, която започва на 16 юли, ще бъдат избрани депутати на ръководни позиции в Парламента, включително на поста на председател.

По време на кампанията за изборите европейските политически партии издигнаха водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Резултатът от изборите ще окаже влияние върху решението кой да заеме поста. Депутатите ще гласуват да изберат новия председател на Комисията, който следва да бъде предложен от лидерите на страните в ЕС.

По-късно през годината Парламентът ще организира изслушвания на кандидати за еврокомисари, за да оцени доколко те са подходящи за съответните ресори. След това депутатите ще гласуват дали да одобрят състава на Комисията като цяло.

Подкрепа от гражданското общество и бизнеса


Водещи фигури от бизнеса, културата и неправителствени организации се включиха в кампанията, целяща да засили осведомеността за значението на изборите и да насърчи хората да гласуват.

Повече от 500 организации на европейско ниво и много други на национално ниво подкрепиха кампанията #ИзползвайГласаСи, включително чрез собствени кампании и послания в социалните мрежи.

На Деня на Европа на 9 май знакови сгради из цяла Европа бяха осветени в цветовете на знамето на ЕС, за да се привлече вниманието към наближаващите избори.

Общността „Заедно за ЕС“, която цели да привлече хората в демократичния живот в Европа, се разрасна и достигна повече от 200 000 членове в целия ЕС. Общността е проект на Европейския парламент, който се стреми да насърчи гражданската активност и да утвърди демокрацията в Европа.

Кампанията „Използвай гласа си“


Европейският парламент проведе кампания под надслов „Използвай гласа си или друг ще реши вместо теб“, за да насърчи хората да гласуват.

Ключова част от тази кампания беше късо видео, което изтъкна нуждата от участие на изборите и защита на демокрацията. В седмиците преди изборите видеото бе гледано над 500 милиона пъти.

То представи възрастни хора от различни страни в ЕС, които разказаха своя личен опит относно демокрацията и отправиха послание към следващите поколения, че демокрацията и правото на глас не трябва да бъдат приемани за даденост.

Гледайте видеото на кампанията тук.

Борба срещу дезинформацията


Институциите на ЕС изиграха важна роля в борбата срещу дезинформацията и манипулирането на информация, насочени към европейските избори и европейската демокрация.

По данни на Евробарометър 81% от европейските граждани са на мнение, че новини или информация, които са неверни или изопачават истината, са проблем за демокрацията.

Европейският парламент обменя полезна информация и добри практики с други институции на ЕС, национални власти, медии, източници за проверяване на информация и гражданското общество и си сътрудничи с всички тях, за да реагира на опити за дезинформация.