EU’s langsigtede budget forklaret

Hvordan bliver EU finansieret, og hvad investeres pengene i? Læs mere for information om hvad EU's langsigtede budget er, og hvordan det bliver besluttet.

Mennesker over hele EU drager fordel ag investeringer planlagt i EU’s langsigtede budget.
Mennesker over hele EU drager fordel ag investeringer planlagt i EU’s langsigtede budget.

EU’s langsigtede budget hjælper millioner af studerende, tusinder af forskere, byer, virksomheder, regioner og NGO'er. Det bidrager til, at vi får sundere og mere sikre fødevarer, nye og bedre veje, jernbaner og lufthavne, renere miljø og bedre sikkerhed ved EU's grænser. Ideen bag er at samle ressourcer, så Europa kan blive et bedre sted ved at finansiere projekter, der forbedrer europæernes liv.

Det nuværende langsigtede budget løber fra 2021 til 2027, men forberedelserne af det næste budget er allerede undervejs. Der er kendsgerninger, vi ikke kan ignorere, såsom sikkerhedsudfordringer efter Ruslands krig og aggression mod Ukraine, behovet for at forbedre vores økonomiske konkurrencedygtighed samt tackle klimaforandringer. For at håndtere disse kendsgerninger, skal EU investere i det, der tæller.

Hvad er EU’s langsigtede budget?

Det langsigtede budget er også kendt som den flerårige finansielle ramme, eller FFR. Den sætter et loft for, hvor mange penge, EU kan investere i løbet af en periode på minimum fem år på forskellige politiske områder. De seneste langsigtede budgetter var varet syv år.

En af grundene til, at EU har et langsigtet budget sammen med et årligt er, at det skaber forudsigelighed og dermed effektivitet for de programmer, EU ønsker at finansiere. Denne forudsigelighed er nødvendig for f.eks. forskere, der arbejder på projekter, der tager flere år at færdiggøre.

Det langsigtede budget behøver også en grad af fleksibilitet til at håndtere uforudsete kriser og nødsituationer. Det indeholder derfor en række instrumenter, der sikrer, at pengene kan bruges til uplanlagte omstændigheder, f.eks. Covid-19 udbruddet. For eksempel er EU's solidaritetsfond designet til at give finansiel assistance, hvis der er en naturkatastrofe i et medlemsland. Det har også en globaliseringstilvænningsfond, der skal hjælpe medarbejdere, der er blevet afskediget grundet strukturelle forandringer i verdenshandlen eller en økonomisk krise, med at finde nyt arbejde.

I modsætning til nationale budgetter er EU's budget nærmere et investeringsbudget. Det finansierer f.eks. ikke folkeskolen eller det nationale forsvar. I stedet er der mest fokus på områder, hvor EU kan gøre en forskel ved at fremme vækst og konkurrenceevneudvise eller udvise solidaritet ved at støtte dem, der er hårdest ramt af Covid-19-krisen.

Hvad bruger EU penge på?

Budgettet støtter forskning og innovation, investeringer i tvær-europæiske netværk og udviklingen af små og mellemstore virksomheder, der skal øge væksten og skabe job i EU.

EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) modtager sammen med den fælles fiskeripolitik og miljøområdet den største finansiering i det nuværende langsigtede budget, efterfulgt af samhørighedsprogrammer, der skal mindske udviklingsforskellene blandt EU’s regioner. Det langsigtede budget understøtter også international humanitær hjælp og udviklingsprogrammer.


Læs mere om de programmer som det langsigtede budget støtter og de projekter, der bliver financieret i din region.

Hvordan finansieres EU's langsigtede budget?

EU’s langsigtede budget har adskillige indtægtskilder og er kompleks. Det inkluderer

  • bidrag fra medlemslande
  • afgifter på importerede varer og produkter uden for EU
  • indbetalte bøder fra selskaber der bryder EU's konkurrenceregler.
  • fra 2021 et nyt bidrag fra EU-landene baseret på mængden af ikke-genanvendt plastemballageaffald.

Flere indtægtskilder til EU-budgettet kan blive tilføjet i den nærmeste fremtid. I november 2023 gav Parlamentet sin støtte til et forslag fra Kommissionen om at indføre tre nye kilder: indtægter fra emissionshandel, indtægter fra en CO2-afgift på importerede varer og et bidrag baseret på virksomhedernes overskud .

Forslaget skal godkendes enstemmigt af Rådet for Den Europæiske Union og derefter ratificeres af de 27 medlemslande, så det kan træde i kraft.

EU's langsigtede budget – explainer video (16:9)

Hvordan besluttes EU's langtidsbudget?

Det nuværende langtidsbudget løber fra 2021 til 2027. Inden det udløber, vil Europa-Kommissionen komme med et forslag til det næste. Det vil ske i løbet af 2025.

Europa-Parlamentet vedtog en beslutning i maj 2025, som opridser prioriteterne for det næste langsigtede budget.

Parlamentet har understeget at EU’s næste langsigtede budget skal være mere ambitiøst og fokuseret på projekter som gavner på tværs af EU, og adresserer kritiske udfordringer såsom sikkerhed, konkurrencedygtighed, social sammenhængskraft og klimaforandringer.

MEP'erne argumenterede for demokratisk kontrol med budgettet, forenklet adgang til midler og en fleksibel budgetramme, der kan reagere på uforudsete kriser. Derudover opfordrede de til vedtagelse af nye indtægtskilder til at forvalte eksisterende EU-gæld og prioritere finansieringen.

Når Kommissionen kommer med sit forslag, vil MEP'erne undersøge det og forberede deres forhandlingsposition. Derefter vil de indlede forhandlinger med medlemslandene i Rådet for at nå frem til en aftale inden udgangen af 2027.

EU's langtidsbudget vedtages enstemmigt af medlemslandene i Rådet. Inden da skal Europa-Parlamentet give sit samtykke.