Parlamentet fordømmer overtrædelser af menneskerettigheder i Iran

Forholdet mellem Iran-EU har ikke været problemfrit de seneste år pga. landets fortsatte overtrædelser af menneskerettigheder. Parlamentet har gentagne gange krævet mere handling.

En demonstrant i Paris 9. oktober  2022
En demonstrant i Paris 9. oktober 2022.

Iranske kvindelige demonstranter hædret med Sakharov-prisen


Parlamentet tildelte Sakharovprisen for Tankefrihed 2023 til afdøde Jina Mahsa Amini og bevægelsen Kvinde, Liv, Frihed i Iran, som har krævet en styrkelse af kvinders rettigheder i landet.

Massive protester i Iran fandt sted i kølvandet på Aminis død i politiets varetægt i september 2022, efter hun angiveligt havde båret sit hovedtørklæde på en upassende måde. Regeringen svarede tilbage med voldelige indgreb, anholdt demonstranterne og lukkede ned for de sociale medier.

Som modsvar til udviklingen opfordrede Parlamentet den 19. januar 2023 til at indføre flere sanktioner mod det iranske styre og sagde, at alle dem, der er ansvarlige for menneskerettighedsovertrædelserne, skal sanktioneres af EU, mens Den Islamiske Revolutionsgarde skal være på EU's terrorliste.


Parlamentets resolutioner om Iran

Aminis død i hænderne på iransk politi er langt fra den eneste gang, medlemmer af Europa-Parlamentet har talt imod alvorlige krænkelser af menneskerettighederne i landet.

I en resolution vedtaget i marts 2023 fordømte Parlamentet forgiftningen af hundredvis af skolepiger, der var blevet rapporteret i Iran. Disse angreb med giftige kemikalier havde angiveligt til formål at forhindre dem i at tage en uddannelse.

I en resolution vedtaget i november 2023 gentog medlemmerne af Europa-Parlamentet deres opfordring til at indlede en strafferetlig efterforskning af forbrydelser begået af de iranske myndigheder.

Parlamentet har fulgt menneskerettighedssituationen i Iran tæt. Flere betænkninger blevet vedtaget herunder om fængslede personer der er både EU- og iranske borgere; om menneskerettighedsforsvarere som Nasrin Sotoudeh, der er menneskerettighedsforkæmper og vinderen af Parlamentets Sakharovpris i 2012; og om kvinderetsforkæmpere. MEP'erne kritiserede også de voldelige overgreb på demonstranter, der protesterede mod styret og fordømte brugen af dødsstraf i landet.

EU's modsvar til menneskerettighedsovergrebene i Iran over årene

Forholdet til Iran har været problematisk siden Den Islamiske Revolution i 1979, der førte til, at kvinders rettigheder blev indskrænket i landet og forværrede menneskerettighedssituationen efterfølgende. 

EU har været bekymret for situationen de seneste år og indførte målrettede sanktioner i 2011 som modsvar til de alvorlige overtrædelser af menneskerettigheder i landet. Derudover blev restriktive tiltag tilføjet i marts 2012, der siden hen er blevet forlænget hvert år.

EU var medvirkende til, at der kunne indgås en aftale med Iran i 2015 til at forebygge udviklingen af atomvåben mod til gengæld, at sanktionerne blev ophævet. Den gik i vasken i 2018, da USA trak sig fra aftalen.


Læs mere om Iran

Briefing: EU's relationer med Iran (januar 2023)
Et overblik: Protester i Iran over Mahsa Aminis død (september 2022)