Tjek vores tidslinje og få et overblik over hvordan EU og Europa-Parlamentet fortsætter med at støtte Ukraine i 2023.
Lige siden Ruslands fuldskala invasion af Ukraine i februar 2022 har EU og Parlamentet støttet Ukraine ved at fordømme Ruslands aggression, sanktionere de ansvarlige og yde finansiel om materiel hjælp.
Parlamentet har også støttet op om Ukraines indsats for at blive EU-kandidatland og har opfordret EU-landene til at starte forhandlinger med Ukraine om EU-medlemsskab.
Denne tidslinje er i omvendt kronologisk orden, hvilket vil sige, at de seneste begivenheder findes i toppen og de ældste i bunden.
Hvordan EU og Europa-Parlamentet fortsætter med at støtte Ukraine i 2024
Sort the timeline following the topics
EU-Ukraine-samarbejde
MEP'erne: Ukraine skal kunne angribe legitime militære mål i Rusland
MEP'erne opfordrer EU-landene til at ophæve de nuværende restriktioner, der forhindrer Ukraine i at bruge vestlige våbensystemer mod legitime militære mål i Rusland. I en resolution fastslår medlemmerne, at Ukraine ikke fuldt ud kan udøve sin ret til selvforsvar og fortsat er udsat for angreb på sin befolkning og infrastruktur.
Told og kvoter forbliver suspenderet på ukrainsk import
Parlamentet støtter forlængelsen af de midlertidige foranstaltninger for liberalisering af handelen med Ukraine indtil juni 2025. Samtidig kan Europa-Kommissionen genindføre told på ukrainsk import af følsomme landbrugsprodukter, hvis det indre marked forstyrres, for at beskytte EU's landmænd.
Støtte til Ukraine er det bedste svar til Kreml, siger MEP'erne
MEP'erne ønsker, at EU, dets medlemslande og ligesindede partnere rundt om i verden fortsætter den politiske, økonomiske, finansielle og militære støtte til Ukraine som det bedste svar på Kreml-regimets nuværende undertrykkende og aggressive praksis. I en resolution argumenterer de for, at Ukraines sejr i krigen kan føre til reelle forandringer i Rusland.
Parlamentet godkender 50 milliarder euro i økonomisk støtte til Ukraine
MEP'erne godkender langsigtet finansiering til Ukraine og dermed større ændringer i EU's langsigtede budget. Dette omfatter Ukraine-faciliteten med en samlet kapacitet på 50 mia. euro til tilskud, lån og garantier, hvilket viser, at EU står ved Ukraines side og vil fortsætte med at støtte landet, så længe det er nødvendigt.
Yderligere finansiering til Ukraine på EU-budgettet
MEP'erne indgår en aftale med EU-landene om revision af EU's langsigtede budget, der tager fat på uforudsete udfordringer som Ruslands invasion af Ukraine.
MEP'erne drøfter resultaterne af de seneste EU-topmøder og især Det Europæiske Råds ekstraordinære møde den 1. februar, som fokuserede på EU's støtte til Ukraine.
MEP'erne kritiserer Orbán for at blokere beslutning om hjælpepakke til Ukraine
MEP'erne fordømmer den ungarske premierminister Viktor Orbáns handlinger, efter han i december 2023 blokerede beslutningen om at revidere EU’s langsigtede budget, herunder hjælpepakken til Ukraine. I en resolution, som opsummerer Parlamentets bekymringer angående Ungarn, siger MEP’erne at Budapests handlinger i forhold til EU’s langsigtede budget er ”i fuld respektløshed og krænkelse af EU's strategiske interesser og en krænkelse princippet om loyalt samarbejde”.
MEP’erne debatterer støtte til Ukraine på EU-Topmode
Flertallet af europaparlamentarikerne bakker op om Det Europæiske Råds historiske beslutning fra december 2023 om udvidelse af EU, herunder at åbne tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine. Dog er de skuffede over, at det ikke lykkedes at nå til enighed om revisionen af EU’s langsigtede budget og yderligere støtte til Ukraine.