Το ΕΚ και ο πόλεμος για την πλαστική σακούλα

Οι πλαστικές σακούλες μολύνουν το περιβάλλον και κυρίως το νερό και το υδάτινο οικοσύστημα. Για αυτό η ολομέλεια του ΕΚ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα (14-17-/04), ότι η χρήση τους πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2017 και κατά 80% μέχρι το 2019 σε σύγκριση με το 2010. Σήμερα συνοδεύουμε το ρεπορτάζ με φωτογραφία του νικητή του φωτογραφικού διαγωνισμού μας που αυτό το μήνα είχε σα θέμα, ακριβώς, τις πλαστικές σακούλες.

Η φωτογραφία "Σήμερα", του  Gábor Szellő
"Σήμερα", του Gábor Szellő

Το 2010, κάθε Ευρωπαίος χτρησιμοποίησε περίπου 200 σακούλες, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Ερευνών του ΕΚ. Για αυτό το λόγο η ολομέλεια ενέκρινε στην ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας,  κανόνες για τη μείωση της χρήσης τους κατά το ήμισυ μέχρι το 2017 και κατά 80% μέχρι το 2019.


Η πρόταση προβλέπει επίσης, την υποχρεωτική χρέωση για τις σακούλες στα σούπερ-μάρκετ αλλά και προαιρετική χρέωση για καταστήματα εκτός τροφίμων με πιθανή μείωση των τελών για ανακυκλώσιμες τσάντες.  Επιπλέον, οι πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα, θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από σακούλες από ανακυκλώσιμο χαρτί ή βιοδιασπώμενες, μέχρι το 2019.


Η εισηγήτρια του ΕΚ,  Margrete Auken (Πράσινοι, Δανία), αμέσως μετά τη ψηφοφορία δήλωσε ότι "σήμερα οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν σημαντικά τους κανόνες της ΕΕ, που περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης της χρήσης καθώς και την απαίτηση οι πλαστικές σακούλες να κοστολογούνται. Όπως έχουν αποδείξει κάποιες χώρες, είναι απόλυτα εφικτό να μειωθεί η χρήση τους με τις κατάλληλες πολιτικές.


Το άρθρο συνοδεύεται από τη φωτογραφία "Σήμερα", του  Gábor Szellő. Ο κ. Szellő είναι φωτογράφος στην Ουγγαρία και στο έργο του  καταγράφει κυρίως τοπία, δρόμους και πορτρέτα. Μπορείτε να δείτε την δουλειά του στο σύνδεσμο δεξιά.


Το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού μας για τον επόμενο μήνα είναι "Καθ' οδόν για τις ευρωεκλογές- Ημέρα εκλογών". Η διορία για τη δήλωση συμμετοχής είναι μέχρι την Κυριακή 25 Μαΐου, μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να στείλουν από 1 μέχρι 5 φωτογραφίες.

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.


Για περισσότερες πληροφορίες