Η αγορά μελιού στην Ευρώπη: Γράφημα

Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν περισσότερο μέλι; Που εξάγει μέλι η ΕΕ και πόσες εισαγωγές κάνει; Βρείτε τις απαντήσεις στο γράφημα που ετοιμάσαμε.

Αγορά μελιού
Αγορά μελιού

Η ευρωπαϊκή αγορά μελιού σε αριθμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεύτερη σε παραγωγή μελιού στον κόσμο, μετά την Κίνα. Κάθε χρόνο, 600.000 περίπου χιλιάδες μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες παράγουν περισσότερους από 250 τόνους μέλι.

 

Ωστόσο, η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση για αυτό, μόνο το 2016, εισήχθησαν στην ΕΕ 200.000 τόνοι μέλι, κυρίως από την Κίνα.

 

Σε σχέση με άλλες χώρες τα έξοδα παραγωγής που έχουν οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μελιού έχουν πολύ υψηλότερο κόστος από το μέλι που εισάγεται στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ένα κιλό μέλι εισαγωγής στην ΕΕ το 2016, κόστιζε 2,23 ευρώ ενώ ένα κιλό μέλι που εξαγόταν από την ΕΕ προς τρίτες χώρες, κόστιζε 5,69 ευρώ.

 

Η υγεία των μελισσών, η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο

Μπορεί ο τομέας της μελισσοκομίας να είναι μικρός στην ΕΕ, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη γεωργία, τη επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιεργούμενες καλλιέργειες και άγρια φυτά.

 

Η έξαρση ασθενειών στα ζώα, η εντατική αγροτική δραστηριότητα, η έκθεση σε χημικές ουσίες καθώς και η απώλεια ενδιαιτημάτων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, μπορούν να απειλήσουν την παραγωγική ικανότητα των κυψελών.

 

Προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν δράσεις για την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • καλύτερη προστασία των ποικιλιών των μελισσών
  • αύξηση της οικονομική βοήθειας που παρέχεται στους μελισσοκόμους
  • απαγόρευση επιβλαβών φυτοφαρμάκων και δράσης κατά της εισαγωγής παραποιημένου μελιού

Η έκθεση του εισηγητή του ΕΚ στο ζήτημα, Norbert Erdős (ΕΛΚ, Ουγγαρία), τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη, 1 Μαρτίου.Μάθετε περισσότερα για τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την προστασία των ζώων εδώ.

Γράφημα για την παραγωγή και το εμπόριο μελιού στην ΕΕ.

infographic illustration
Γράφημα για την παραγωγή και το εμπόριο μελιού στην ΕΕ.