Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία: ανακαλύψτε τους φετινούς νικητές

Το φετινό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία κέρδισε ένα πορτογαλικό πρότζεκτ για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μέσω της μουσικής.

Οι νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία
Οι νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Κάθε χρόνο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές κριτικές επιτροπές επιλέγουν ένα έργο από κάθε κράτος μέλος. Οι 26 εθνικοί νικητές προσκλήθηκαν στην τελετή απονομή στο Άαχεν, στις 24 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκαν οι τρεις Ευρωπαίοι νικητές.

Ευρωπαίοι νικητές


Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε 7.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο σε 5.000 ευρώ και το τρίτο βραβείο σε 2.500 ευρώ.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το πρότζεκ "Orquestra Sem Fronteiras" (στα ελληνικά: "Ορχήστρα Χωρίς Σύνορα") από την Πορτογαλία, το οποίο προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας αξιοποιώντας τα μουσικά ταλέντα των δύο χωρών. Απώτερος στόχος ο μετριασμός των κοινωνικών και πολιτιστικών ανισοτήτων.

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

YouTube

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο πρότζεκτ "Politika (nejen) pro mladé" (στα ελληνικά: "Πολιτική (Όχι Μόνο) για τη Νεολαία"), το οποίο προσκαλεί πολιτικές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα να συζητήσουν για την πολιτική, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσκοπώντας στην οικοδόμηση μιας ευαισθητοποιημένης και ενεργής κοινωνίας των πολιτών.


Ιστοσελίδα

Facebook

Discord

Instagram

YouTube

Το τρίτο βραβείο έλαβε το γερμανικό πρότζεκτ "Ukrainian Vibes – European Public Sphere", το οποίο διοργανώθηκε μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Democracy International. Το πρότζεκτ, το οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2021, έφερε σε επαφή ανθρώπους από 36 χώρες, προσκαλώντας τους σε ψηφιακές συζητήσεις για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ένταξη, με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας στο επίκεντρο. Ορισμένες από τις προτάσεις τους έχουν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube


Εθνικοί νικητές


Μάθετε περισσότερα για τους εθνικούς νικητές του 2022.


Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου, απευθύνεται σε πρωτοβουλίες νέων ηλικίας 16-30 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε έργα με σκοπό την προώθηση της κατανόησης του ενός λαού για τον άλλο. Από το 2008, περισσότερα από 4650 έργα έχουν διαγωνισθεί για το βραβείο αυτό.

Το βίντεο της τελετής θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι της Ακαδημίας Καρλομάγνου στο YouTube.


Περισσότερα για το βραβείο