Κοινοβούλιο: 70 χρόνια ευρωπαϊκής δημοκρατίας στην πράξη

Το Κοινοβούλιο γιορτάζει την επέτειο των 70 χρόνων από τη δημιουργία της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1952.

Κοινοβούλιο: 70 χρόνια ευρωπαϊκής δημοκρατίας στην πράξη

Πριν από 70 χρόνια έλαβε μέρος η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.


Με την πάροδο των δεκαετιών, η κοινότητα 6 χωρών εξελίχθηκε σε μια ένωση 27 κρατών μελών που προάγουν τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Το Κοινοβούλιο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΕ κι ενώ το 1952 απαρτιζόταν από 78 βουλευτές, διορισμένους από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους, σήμερα απαρτίζεται από 705 άμεσα εκλεγμένους ευρωβουλευτές.


"Μέσα σε 70 χρόνια η ολοένα και ισχυρότερη συνέλευση μετατράπηκε από συμβουλευτικό όργανο με περιορισμένες εξουσίες σε έναν πραγματικό θεσμό που αγκαλιάζει την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την έκφραση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης", είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.


Ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο, διεθνικό, πολύγλωσσο και πολυκομματικό κοινοβούλιο του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα φόρουμ πολιτικής συζήτησης και λήψης αποφάσεων με νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.


"Ο παράνομος πόλεμος στην Ουκρανία, που συνεχίζει να καταστρέφει, να σκοτώνει και να υπονομεύει την πολιτική θέληση του κόσμου, αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ τη σημασία της προστασίας της δημοκρατικής φωνής των πολιτών και των δημοκρατικών ευρωπαϊκών αξιών που πρεσβεύει αυτός ο οίκος", τόνισε η πρόεδρος.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τα ιστορικά και νομοθετικά επιτεύγματα των τελευταίων 70 ετών σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου.