Η συζήτηση για την κατάσταση στην ΕΕ 2023: δείτε πώς να την ακολουθήσετε

Οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Σεπτεμβρίου για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εξετάσουν αναλυτικά το έργο της Επιτροπής στη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ

Ποια είναι η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τι έκανε η Επιτροπή τον περασμένο χρόνο, τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο έτος και το όραμά της για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the European Union).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ, ζητούν από την Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο της για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζονται οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το επόμενο έτος.


Γιατί είναι σημαντική η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ για το 2023;

Η φετινή ομιλία SOTEU της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η τελευταία πριν από τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024 και θα είναι η ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να αξιολογήσουν την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ και να σκιαγραφήσουν το όραμά τους για το μέλλον.

Στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου, η συζήτηση για το SOTEU είναι μια κρίσιμη πλατφόρμα για την αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στις προτεραιότητες που σκιαγράφησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2022, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση. Περιλαμβάνουν την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την τήρηση του κράτους δικαίου.

Τι είναι η συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης;

Πώς να παρακολουθήσετε τη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ;

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπό μας την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου από τις 9.00 το πρωί. Η διερμηνεία θα είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ - απλώς επιλέξτε τη γλώσσα σας. Θα παρέχεται επίσης διερμηνεία στη διεθνή νοηματική γλώσσα.


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά στο Facebook ή στο YouTube και να συμμετάσχετε στη συζήτηση εκεί ή στα άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων μας, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, LinkedIn και Instagram.


Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το hashtag #SOTEU.


Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση θα βρείτε στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου.

Περισσότερα για τη συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023