Ευρωπαϊκές εκλογές: «Αξιοποιήστε την ψήφο σας ή θα αποφασίσουν άλλοι για εσάς»

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, στις 9 Ιουνίου, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ευρωβουλευτές επηρεάζουν όλους.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέντευξη.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Από τον πρώτο ολοκληρωμένο Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τους νόμους που διασφαλίζουν κοινωνικά δικαιώματα για άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες ή διασφαλίζουν ότι οι συσκευές μπορούν να επισκευάζονται σε προσιτές τιμές: οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.


Αυτό θέλει να επισημάνει η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στους Ευρωπαίους καθώς κατευθύνονται στα εκλογικά τμήματα τον Ιούνιο. Σε ένα μήνα από τώρα, οι πολίτες θα εκλέξουν 720 νομοθέτες που θα τους εκπροσωπούν στη λήψη αποφάσεων, σε επίπεδο ΕΕ, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Αυτό το Κοινοβούλιο αποφασίζει για πολλά πράγματα που έχουν σημασία για την καθημερινή σας ζωή. Μην αφήνετε κανέναν να επιλέξει για εσάς. Αυτή είναι η σημασία αυτών των εκλογών και γι' αυτό ενθαρρύνουμε όλους να πάνε να ψηφίσουν, να επιλέξουν», είπε σε συνέντευξή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κοινοβουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεταξύ των πιο πρόσφατων ενεργειών του Κοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε τη στήριξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με φιλόδοξους στόχους και ένα «άνευ προηγουμένου» πακέτο κανόνων για τη μετανάστευση και το άσυλο για τη μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τους μετανάστες.


Τα μέλη του κοινοβουλίου πρωτοστάτησαν επίσης στην εξωτερική πολιτική με τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος ταξίδεψε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συναντώντας ειδικά νέους ανθρώπους για να εξηγήσει πώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αποτελούν μεμονομένες ιδέες από το τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο ή από τον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη στον κόσμο.

Γνωρίστε το παρελθόν, εργαστείτε για να βελτιώσετε το παρόνΗ Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι νεότερες γενιές μπορεί να μην γνωρίζουν τους αγώνες που έδωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους για να εξασφαλίσουν τη δημοκρατία και τον τρόπο ζωής που απολαμβάνουν σήμερα.


Προερχόμενη από μια χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 20 χρόνια, η ευρωβουλευτής με καταγωγλη από τη Μάλτα, σημείωσε ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά της μπορεί να μην συνειδητοποιούν πλήρως πόσο έχει αλλάξει η χώρα της από την ένταξή της. «Γνωρίζουν τα εγγόνια μας, τα παιδιά μας τι είναι δημοκρατία, πόσο χρειάστηκε να αγωνιστούμε για αυτήν;


«Έχουμε δει οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η δημοκρατία απαιτεί από τους ανθρώπους να αγωνιστούν γι' αυτήν. Αν δεν παλέψεις για αυτήν, εξαφανίζεται. Υπάρχουν δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, για τις οποίες η Ευρώπη και η ίδια η ύπαρξή της αποτελούν απειλή. Και για αυτό πρέπει να παλέψουμε», είπε.


Ο Μέτσολα χαρακτήρισε τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που δείχνει ότι το 71% των Ευρωπαίων, είναι πιθανό να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, ως «αισιόδοξα» και «ενθαρρυντικά». Ωστόσο, στις συναντήσεις της σε όλη την Ευρώπη, η Πρόεδρος είχε μιλήσει με πολλούς νέους που, παρόλο που υποστήριζαν την ΕΕ, έδειχναν αναποφάσιστοι για το αν θα ψηφίσουν.


«Είναι αυτό το χάσμα που γεφυρώνουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε και απηύθυνε έκκληση στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους: «Αξιοποιήστε την ψήφο σας. Διαφορετικά, άλλοι θα αποφασίσουν για εσάς. Να ειστε περήφανοι. Η Ευρώπη είναι το σπίτι σας. Μην το παρατήσετε.”