«Η δημοκρατία είναι ζωντανή»: μια αναδρομή στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024

Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 είναι πλέον πίσω μας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από την ενημερωτική εκστρατεία του Κοινοβουλίου μέχρι τα εκλογικά αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα το βράδυ  των εκλογών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα το βράδυ των εκλογών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Από τις 6 έως και τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν στις ευρωπαϊκές εκλογές για να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές κορυφώθηκαν με μια εκλογική βραδιά στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου εκατοντάδες δημοσιογράφοι κάλυψαν την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Ανατρέχοντας στις εκλογές μετά την έναρξη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε: «Η δημοκρατία είναι ζωντανή και το κοινοβούλιο μας θα είναι εποικοδομητικό και θα συνεχίσει να εργάζεται για όλους τους Ευρωπαίους».

Η πρόβλεψη για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, δημοσιεύτηκε στο τέλος της βραδιάς  με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα σε 23 χώρες και τις εκτιμήσεις και τα προεκλογικά στοιχεία για τις υπόλοιπες τέσσερις.


Τα προκαταρκτικά στοιχεία αποκάλυψαν μια εκτιμώμενη συμμετοχή της τάξης του 51% σε όλη την ΕΕ, παρόμοια με τη συμμετοχή το 2019.


Εκλογικά αποτελέσματαΑνατρέξτε στον ιστότοπο των εκλογικών αποτελεσμάτων για πληροφορίες τόσο για κάθε χώρα της ΕΕ ξεχωριστά, όσο και για τους συγκεντρωτικούς αριθμούς σε επίπεδο ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει δεδομένα καθώς αυτά γίνονται δημόσια διαθέσιμα στις χώρες της ΕΕ. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί τώρα που οι ευρωπαϊκές εκλογές ολόκληρώθηκανΤώρα που ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και είναι γνωστά τα προσωρινά αποτελέσματα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκ νέου προσαρμογή και ψηφοφορία για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ.

Τις εβδομάδες μετά τις εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες με βάση κοινές πολιτικές πεποιθήσεις. Από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές θα συνεδριάσουν για την ψηφοφορία της καταστατικής συνόδου για την ηγεσία του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του/της προέδρου.

Στο πλαίσιο των εκλογών, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρότειναν κορυφαίους υποψηφίους για τη θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση ποιος θα καλύψει αυτή τη θέση.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως θα προταθεί από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ.


Το Κοινοβούλιο θα οργανώσει ακροάσεις με υποψήφιους επιτρόπους για να αξιολογήσει την καταλληλότητά τους για τα χαρτοφυλάκια που αναμένεται να αναλάβουν. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια, όπου οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν τη σύνθεση της Επιτροπής στο σύνολό της.

Περισσότερες πληροφορίες

Υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις


Ηγετικές προσωπικότητες από όλες τις επιχειρηματικές, πολιτιστικές και μη κερδοσκοπικές κοινότητες της Ευρώπης συμμετείχαν στην εκστρατεία για να ενημερώσουν σχετικά με τη σημασία των εκλογών και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν.

Περισσότεροι από 500 πανευρωπαϊκοί οργανισμοί και πολλοί άλλοι σε εθνικό επίπεδο προώθησαν την καμπάνια #ΑξιοποίησεΤηνΨήφοΣου μέσω των δικτύων τους, είτε με τη δική τους εκστρατεία, είτε στα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, εξέχοντα κτίρια σε όλη την Ευρώπη φωτίστηκαν με τα χρώματα της σημαίας της ΕΕ για να ενημερώσουν για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

In addition, the together.eu community, which grew to more than 200,000 members, helped to raise awareness of the European elections. Run by the European Parliament, the together.eu project aims to involve people in the democratic life of Europe and especially encourage them to actively participate in democracy.

Επιπλέον, η κοινότητα mazi.eu, η οποία αυξήθηκε σε περισσότερα από 200.000 μέλη, βοήθησε στην ενημέρωση σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το έργο mazi.eu, το οποίο διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοχεύει στη ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες

Η εκστρατεία: Αξιοποίησε την ψήφο σου


Το Κοινοβούλιο διεξήγαγε μια εκστρατεία με τίτλο «Αξιοποίησε την ψήφο σου, για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» με σκοπό να ενθαρρύνει τον κόσμο να ψηφίσει.

Βασικό κομμάτι της εκστρατείας ήταν ένα σύντομο βίντεο που υπογράμμιζε τη σημασία της ψήφου και της διαφύλαξης της δημοκρατίας, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 500 εκατομμύρια φορές.


Το βίντεο Αξιοποίησε την ψήφο σου παρουσιάζει μαρτυρίες ηλικιωμένων πολιτών από διάφορες χώρες της ΕΕ που μεταδίδουν τις ιστορίες τους για τη δημοκρατία στις επόμενες γενιές και υπογραμμίζουν ότι η δημοκρατία και η ψήφος δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση


Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διαδραμάτισαν επίσης ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών εκλογών έναντι της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης πληροφοριών, που στόχο έχουν να βλάψουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 81% των πολιτών της ΕΕ συμφωνεί ότι οι ειδήσεις ή οι πληροφορίες που παραποιούν την πραγματικότητα ή είναι ψευδείς, αποτελούν πρόβλημα για τη δημοκρατία.

Το Κοινοβούλιο συνεργάζεται με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, εθνικές αρχές, μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις και βέλτιστες πρακτικές, και να συντονίσει απαντήσεις.