EU:n rajanylitystietojärjestelmä parantaa rajaturvallisuutta
EU ottaa käyttöön rajanylitystietojärjestelmän Schengen-alueen ulkorajoilla vahvistaakseen sisäistä turvallisuutta.
EU on päivittänyt Schengen-alueelle saapuvia henkilöitä koskevia sääntöjään, jotta ne vastaisivat tekniikan kehitystä ja parantaisivat muuttovirtojen hallintaa.
Yksi keskeinen muutos on manuaalisen passin leimaamisen korvaaminen täysin digitaalisella rekisteröinnillä, jossa käytetään biometrisiä tietoja. Järjestelmä, joka tunnetaan nimellä rajanylitystietojärjestelmä, on suunniteltu parantamaan turvallisuutta, vähentämään petoksia ja yhdenmukaistamaan rajatarkastuksia.
Miten rajanylitystietojärjestelmä toimii?
Järjestelmä rekisteröi kaikkien EU:n ulkopuolelta tulevien matkustajien maahantulon, maastalähdön ja maahanpääsyn epäämisen heidän matkustaessaan EU:hun ja EU:sta. Tämä pätee riippumatta siitä, tarvitsevatko matkustajat viisumin vai eivät.
Korvaamalla passileimat sähköisellä järjestelmällä prosessi on sekä nopeampi että turvallisempi. Järjestelmään tallennetaan matkustajia koskevia tietoja, mikä nopeuttaa rajanylityksiä.
Järjestelmä on käytössä 29:ssä Euroopan maassa: sitä käyttää 25 EU:n 27 jäsenvaltiosta sekä lisäksi Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. Kyproksessa ja Irlannissa passit leimataan edelleen käsin.
Rajanylitystietojärjestelmän keräämät tiedot
- Päivämäärä ja kellonaika, jolloin matkustaja saapuu ja poistuu EU:sta
- Rajanylityspaikka, jossa matkustaja saapuu ja poistuu EU:sta
- Matkustajan nimi ja passin numero
- Biometriset tiedot (kasvokuva ja sormenjäljet)
- Mahdolliset päätökset evätä maahanpääsy
Järjestelmä helpottaa myös väärennettyjen henkilöllisyyksien käytön havaitsemista ja niiden henkilöiden jäljittämistä, jotka oleskelevat sallitun ajan yli. Tällä hetkellä matkustajat voivat oleskella Schengen-alueella enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.
Järjestelmän kehittämisestä ja hallinnoinnista vastaa laaja-alaisista tietojärjestelmistä vastaava EU:n virasto (eu-LISA).
Seuraavaksi
Euroopan parlamentti hyväksyi rajanylitystietojärjestelmän perustamista koskevan lainsäädännön lokakuussa 2017 ja neuvosto marraskuussa 2017. Järjestelmän odotetaan olevan toiminnassa lokakuusta 2025 alkaen.
Huhtikuussa 2025 parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnan jäsenet hyväksyivät suunnitelmat järjestelmän asteittaisesta käyttöönotosta. Näin kansalliset viranomaiset voisivat alkaa käyttää järjestelmää vaiheittain välttääkseen järjestelmän liiallisen kuormituksen käynnistämällä sen kerralla kaikkialla.
Mepit neuvottelevat järjestelmän käyttöönoton yksityiskohdista neuvoston kanssa.