Näin parlamentti äänestää EU-komissiosta

EU-kansalaiset äänestivät edustajansa Euroopan parlamenttiin, ja nyt mepit äänestävät EU-komission kokoonpanosta kuultuaan ensin komissaariehdokkaita.

Demokraattinen valinta

Yli 200 000 000 eurooppalaista äänesti toukokuun 2019 EU-vaaleissa antaen näin Euroopan parlamentille jäsenille vahvan mandaatin toimia edustajinaan. Vaalien jälkeen myös EU:n toimeenpaneva toimielin, eli Euroopan komissio vaihtuu.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä astuu virkaan uusi komissaarien tiimi, mutta ensin Euroopan parlamentin on hyväksyttävä uusi komissio täysistunnossa järjestettävässä äänestyksessä. Ennen äänestystä mepit kutsuvat komissaariehdokkaat julkisiin kuulemisiin, joissa heidän soveltuvuuttaan tehtävään testataan.

Katso infografiikastamme, miten kuulemiset etenevät.

Infografiikka Euroopan komission kuulemisista parlamentissa
Euroopan komission kuulemiset parlamentissa

Toimivatko komissaarit eurooppalaisten etujen mukaisesti?

Kuulemisten tavoite on arvioida komissaariehdokkaiden taitoja ja kykyjä. Mepit eivät vain tarkastele ehdokkaiden henkilökohtaisia ominaisuuksia, vaan arvioivat, pystyvätkö he edistämään eurooppalaisille tärkeitä asioita omalla vastuualueellaan.

Aiemmat kuulemiset ovat osoittaneet, että ehdokkaat eivät voi olla varmoja hyväksynnästään. Vuonna 2014 slovenialainen Alenka Bratušek ei vakuuttanut meppejä, ja hänen tilalleen vaihdettiin toinen ehdokas. Bulgarian ehdokas Rumiana Jeleva puolestaan vetäytyi kisasta vaikean kuulemisen jälkeen parlamentissa vuonna 2010.

Kuulemisten odotetaan alkavan syyskuun 2019 lopulla.

Seuraa kuulemisia teemasivultamme.