USB-C:stä tulee EU:n yleislaturi vuoden 2024 loppuun mennessä

Parlamentti hyväksyi uudet säännöt, joilla USB-C:stä tehdään yleinen latausstandardi pienelektroniikkalaitteissa vuoden 2024 loppuun mennessä. Lue, mitä se tarkoittaa sinun kannaltasi.

Eri laitteilla on nykyään eri laturit. Tämä on hankalaa kuluttajille ja synnyttää tonneittain turhaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. EU haluaa käyttöön yhden yleislaturin saavuttaakseen ympäristötavoitteensa ja alentaakseen kustannuksia.

84%

kuluttajista oli kokenut ongelmia puhelinlaturien kanssa kahtena edellisenä vuotena komission vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan

Mikä muuttuu?

Laitteet, joihin sääntöjä sovelletaan

Uusia sääntöjä sovelletaan matkapuhelimiin, tabletteihin, digitaalikameroihin, kuulokkeisiin, kuulokemikrofoneihin, kädessä pidettäviin videopelikonsoleihin, kannettaviin kaiuttimiin, sähköisiin lukulaitteisiin, näppäimistöihin, hiiriin, nappikuulokkeisiin ja kannettaviin navigointilaitteisiin. Kannettavat tietokoneet on mukautettava uusiin vaatimuksiin 40 kuukauden kuluttua lain voimaantulosta.

Muutoksia teknologian muuttuessa

Komissio voi muuttaa direktiivin soveltamisalaa, kun käyttöön tulee uutta teknologiaa, kuten langattomia latausratkaisuja.

Ei enää kytkykauppaa

Kuluttajat voivat uuden lain myötä valita, ostavatko he uuden laitteen mukana laturin vai eivät.

Uuden teknologian valvonta

Lain soveltamista uuteen latausteknologiaan on tarkasteltava säännöllisesti.

Taustaa

Parlamentti on vaatinut kannettaville laitteille yleislaturia yli kymmenen vuoden ajan. Eräät yritykset ovat toteuttaneet vapaaehtoisia aloitteita vähentääkseen laturityyppien lukumäärää, mutta niillä ei ole onnistuttu vähentämään sähkö- ja elektroniikkalaiteromua EU:n tavoitteiden mukaisesti. Komissio esitti yleislaturia koskevan ehdotuksen syyskuussa 2021.
Parlamentti ja EU-maat pääsivät alustavaan sopimukseen laista 7. kesäkuuta 2022. Parlamentti hyväksyi sopimuksen virallisesti 4. lokakuuta. Kun sopimus on hyväksytty virallisesti neuvostossa, EU-mailla on kaksi vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään. Lakia ei sovelleta tuotteisiin, jotka on saatettu markkinoille ennen sen voimaantuloa.