Tekoälyn tulevaisuus: parlamentin suuntaviivat EU:lle

Miten EU voi parantaa asemaansa tekoälyn saralla kansainvälisesti? Mepit hyväksyivät joukon tekoälyn kehittämistä koskevia ehdotuksia toukokuun täysistunnossa.

Ihmisen näköinen robotti
© Patrick T. FALLON / AFP

Parlamentin tekoälyä digitaalisella aikakaudella käsittelevä erityisvaliokunta (AIDA) on tutkinut viimeisten puolentoista vuoden ajan tekoälyä eri näkökannoilta ja nyt se esittää loppuraportissaan EU:lle suuntaviivoja tekoälyn saralla. Valiokunta haluaa EU:lle yhteisen, pitkän aikavälin suunnitelman, jossa painotetaan EU:n keskeisiä arvoja ja tavoitteita ja jatketaan EU:n nykyisiä ponnisteluita tekoälyä koskevan lainsäädännön suhteen.

EU on jäänyt jälkeen tekoälyn kehityksessä, tutkimuksessa ja investoinneissa, ja sen pitää parantaa suoritustaan, sillä tekoäly on keskeisessä asemassa digitaalisessa siirtymässä. Sillä on myös jatkossa entistä suurempi merkitys taloudelle, raportissa todetaan.

Lue lisää tekoälyn uhista ja mahdollisuuksista.

EU-tason säännöillä pyritään takaamaan se, että tekoäly voi tuoda valtavia etuja monilla eri aloilla EU:ssa aina vihreästä siirtymästä ja terveydenhuollosta teollisuuteen, julkishallintoon, maanviljelyyn ja työn tuottavuuteen.

Raportissa varoitetaan, että EU:n tulee toimia nopeasti, jotta se voi asettaa selkeitä, EU-arvoihin perustuvia normeja. Muuten normeista päätetään jossain muualla.

Globaali valta tarkoittaa johtoasemaa tekoälyssä.
Mietintö tekoälystä digitaalisella aikakaudella
Lähde "Globaali valta tarkoittaa johtoasemaa tekoälyssä."

Mitä AIDA ehdottaa loppuraportissaan?

Vain korkean riskin tekoälysovelluksia tulisi säännellä tiukasti, jotta voidaan tukea innovaatioita ja vähentää sääntelytaakkaa. Valiokunta ehdottaa suotuisaa sääntely-ympäristöä, johon kuuluisi dynaamista lainsäädäntöä ja nykyaikaista hallintoa. Nykyisellään EU-tason ja kansallinen lainsäädäntö on hajanaista, hidasta ja epävarmaa.

Koska tekoälyteknologia perustuu käytettävissä olevaan dataan, dataa tulisi jakaa EU:ssa laajemmin. EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden täysi integraatio ja yhtenäistäminen auttavat rajat ylittävässä toiminnassa ja innovaatioissa.

Mepit haluavat, että digitaalista infrastruktuuria tulisi vahvistaa, ja sen tulisi olla saatavilla kaikille kansalaisille. Laajakaistan, kuitu- ja 5G-yhteyksien käyttöönottoa tulisi tukea ja keskeisten nousevien teknologioiden, kuten kvanttilaskennan, tulisi olla prioriteettja.

EU:n tulisi tukea tekoälytaitojen kehittämistä, jotta kansalaisilla on elämään ja työskentelyyn tarvittavat taidot. Näin voidaan luoda luottamusta teknologiaan ja vauhdittaa innovaatioita. Lisäksi tukemalla osaamiskeskuksia ja asiantuntijoita EU:ssa voitaisiin ehkäistä aivovuotoa, raportissa todetaan.

Myös tekoälyn sotilaallisiin ja turvallisuusnäkökulmiin tulee ottaa kantaa. EU:n tulee tehdä kansainvälistä yhteistyötä samanmielisten kumppanien kanssa, jotta se voi edistää ihmiskeskeistä, EU-arvoihin perustuvaa näkemystään.

Artikkeleita samasta aiheesta