Millaista vastuuta yrityksiltä odotetaan EU:ssa?

EU:lla on lainsäädäntöä, joka vaatii yrityksiä ottamaan vastuuta vaikutuksistaan ympäristöön ja paikallisiin yhteisöihin.

Öljyyn tahriintunut lintu
Ympäristön saastuminen aiheuttaa haittaa villieläimille. Uusilla yritysvastuusäännöillä halutaan suojella ympäristöä ja yhteiskuntaa.

EU haluaa varmistaa, että yritykset kunnioittavat ihmisoikeuksia, suojelevat ympäristöä ja viestivät avoimesti toimistaan.

Yritysten kestävyysraportointia koskevassa direktiivissä ja huolellisuusvelvoitetta koskevassa yritysvastuudirektiivissä säädetään, miten yritysten odotetaan toimivan ja millaisia tietoja niiden on paljastettava.

Euroopan komissio ehdotti helmikuussa 2025 joitakin muutoksia sääntöihin, jotta velvoitteet olisi helpompi panna täytäntöön erityisesti pienempien yritysten osalta. Sääntöjä halutaan yksinkertaistaa siksi, että ne saattavat aiheuttaa liiallista hallinnollista rasitusta joillekin yrityksille.

Euroopan parlamentti päätti käsitellä nopeutetussa aikataulussa esityksen siirtää direktiivien toimeenpanon määräaikoja.

Yritysten kestävyysraportointidirektiivi

Yritysten kestävyysraportointia koskevan direktiivin mukaan suurten yritysten on annettava avoimesti tietoa yhteiskunnallisista ja ympäristöön liittyvistä toimistaan.

Yrityksille tehdään riippumaton tarkastus ja sertifiointi sen varmistamiseksi, että ne tarjoavat digitaalisesti saatavilla olevaa ja luotettavaa tietoa. Taloudellisessa ja kestävyysraportoinnissa on noudatettava tiettyjä standardeja, jolloin vertailukelpoiset tiedot ovat helposti sijoittajien saatavilla.

Parlamentti hyväksyi direktiivin marraskuussa 2022. Kestävyysraportointia koskevat säännöt pannaan täytäntöön vaiheittain: suurimmat yritykset joutuivat noudattamaan vaatimuksia ensin, pienemmät myöhemmin. Huhtikuussa 2025 parlamentti äänesti kestävyysraportoinnin soveltamisen lykkäämisestä kahdella vuodella yritysten toisen ja kolmannen aallon osalta.

Yritysvastuudirektiivi

EU:ssa on myös hyväksytty huolellisuusvelvoitetta koskeva yritysvastuudirektiivi, jonka mukaan yritysten on aktiivisesti ehkäistävä, lopetettava tai lievennettävä ihmisoikeuksiin ja ympäristöön kohdistuvia kielteisiä vaikutuksia, kuten orjuutta, lapsityövoiman käyttöä tai luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

Euroopan parlamentti hyväksyi yritysvastuudirektiivin huhtikuussa 2024. Sitä sovelletaan EU:n yrityksiin, joilla on yli 1 000 työntekijää ja joiden maailmanlaajuinen liikevaihto on yli 450 miljoonaa euroa, sekä EU:n ulkopuolisiin yrityksiin, joiden liikevaihto EU:ssa on yli 450 miljoonaa euroa.

Sääntöjen mukaan yritysten on laadittava suunnitelma siitä, miten ne mukauttavat käytäntöjänsä Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteisiin, joilla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

Direktiivissä korostetaan, että on tärkeää sisällyttää kestävyys keskeisiin liiketoimintastrategioihin. Yritysten on siis otettava huomioon niiden pitkän aikavälin vaikutus maapalloon ja yhteiskuntaan.

Lisäksi niiden on noudatettava asianmukaista huolellisuutta liikekumppaneidensa (tavarantoimittajien, jakelijoiden, asiakkaiden) suhteen sosiaalisten ja ympäristöön liittyvien ongelmien ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi.

Yrityksille, joiden on todettu rikkoneen velvoitteitaan, voidaan määrätä sakkoja, jotka ovat enintään 5 prosenttia niiden maailmanlaajuisesta nettoliikevaihdosta. Niitä voidaan myös vaatia maksamaan korvauksia asianomaisille henkilöille ja yhteisöille.

Kestävyysraportointisääntöjen tavoin parlamentti äänesti huhtikuussa 2025 huolellisuusvelvoitetta koskevien sääntöjen soveltamisen lykkäämisestä. Suurimmilla yrityksillä, joiden pitäisi olla ensimmäisiä, jotka alkavat soveltaa sääntöjä, on yksi ylimääräinen vuosi aikaa noudattaa niitä.