Ekosuunnitteluasetus takaamaan EU-markkinoilla myytävien tuotteiden kestävyys

Uusilla EU-säännöillä halutaan varmistaa, että lähes kaikki unionissa myytävät tuotteet ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä.

Käytössä kestävien, ympäristöystävällisten, turvallisten ja kierrätettävien tuotteiden tulisi olla normi EU:ssa. Tähän tavoitteeseen pyritään uusien ekologisen suunnittelun sääntöjen avulla.

Mitä ekologinen suunnittelu on?

Ekologisella suunnittelulla tarkoitetaan sitä, että ympäristönäkökulma otetaan huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Tavoitteena on, että tuotteiden ympäristövaikutus koko niiden elinkaaren ajan on mahdollisimman vähäinen.

Valmistajien EU:ssa täytyy jo noudattaa ekosuunnittelusääntöjä energiaan liittyvien tuotteiden suunnittelussa energiankulutuksen vähentämiseksi ja ympäristöhaittojen välttämiseksi jo suunnitteluvaiheessa. Tällaisia ovat esimerkiksi lämmityslaitteet, jääkaapit, imurit tai tietokoneet. EU menee nyt vielä pidemmälle ja vaatii ekologista suunnittelua lähes kaikilta markkinoillaan myytäviltä tuotteilta.

10 %

vähemmän energiaa kului ekologisen suunnittelun piiriin kuuluvissa tuotteissa vuonna 2021

Ympäristöystävällisempiä tuotteita

Maaliskuussa 2022 Euroopan komissio ehdotti uutta ekosuunnitteluasetusta, joka ulottaisi säännöt kattamaan paljon tuotteita, jotka eivät ennen kuuluneet ekosuunnittelun piiriin. Uudistuksen myötä lisättäisiin myös tuotteilta vaadittavia miniminormeja koskien niiden kestävyyttä, korjattavuutta, energiatehokkuutta ja kierrätystä.

Ympäristöystävällisempiä tuotteita

Huhtikuussa 2024 parlamentti hyväksyi uuden ekosuunnitteluasetuksen, joka ulottaa säännöt kattamaan paljon tuotteita, jotka eivät ennen kuuluneet ekosuunnittelun piiriin. Uudistus tuo mukanaan miniminormeja koskien tuotteiden kestävyyttä, korjattavuutta, energiatehokkuutta ja kierrätystä. Sen avulla puututaan myös suunniteltuun vanhenemiseen, jotta tuotteet eivät jäisi käyttökelvottomiksi suunniteltujen ominaisuuksien tai varaosien tai ohjelmistopäivitysten puuttumisen vuoksi.

Parlamentti varmisti, että ekosuunnitteluvaatimusta tulee soveltaa prioriteettina sellaisiin tuotteisiin, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia, kuten rautaan, teräkseen, alumiiniin, tekstiileihin, huonekaluihin, renkaisiin, pesuaineisiin, maaleihin ja kemikaaleihin.

Digitaalinen tuotepassi kulkee tuotteen rinnalla ja antaa kuluttajalle tietoa päätöksenteon tueksi. Kuluttajat voivat vertailla tuotepassin tietoja komission ylläpitämällä verkkoalustalla. Se myös helpottaa viranomaisten valvontaa.

Lisäksi uusien sääntöjen avulla pyritään ehkäisemään myymättä jääneiden tuotteiden tuhoamista, sillä se on arvokkaiden resurssien tuhlaamista ja merkittävä ympäristöongelma. Suurten yritysten tulee raportoida myynnistä poistettujen, myymättä jääneiden tuotteiden määrä vuosittain sekä perustella, miksi poisto oli välttämätön.

Myymättä jääneiden vaatteiden, asusteiden ja kenkien tuhoaminen kielletään kaksi vuotta asetuksen voimaan astumisen jälkeen, ja listaan voidaan lisätä myöhemmin myös muita tuotteita.

Seuraavaksi

Parlamentin ja neuvoston hyväksyttyä lain se voi astua voimaan 20 päivää julkaisemisensa jälkeen. Komission täytyy asettaa tiettyjä vaatimuksia eri tuotteille ja valmistajille, minkä jälkeen EU-mailla on 18 kuukautta aikaa alkaa noudattaa sääntöjä.


Lisää kestävästä kulutuksesta:

Kestävän kulutuksen edistäminen

Loppu viherpesulle: miten EU sääntelee ympäristöväitteitä

Korjausoikeus: EU-toimilla korjauttamisesta houkuttelevampaa

Artikkeleita samasta aiheesta