Pikamaksujen edut asiakkaille ja yrityksille

Pikamaksujen avulla rahaa voi siirtää muutamassa sekunnissa. Lue, miten tämä hyödyttää asiakkaita, yrityksiä ja taloutta.

Oletko koskaan joutunut odottamaan useita päiviä tilisiirron saapumista tilillesi? Hyviä uutisia: nyt on tarjolla nopeampi vaihtoehto, jonka ansiosta rahaa voi siirtää tililtä toiselle muutamassa sekunnissa.

Pikamaksujen edut

Pikamaksujen ansiosta asiakkaiden ja yritysten on mahdollista maksaa ja saada maksuja helpommin ja tehokkaammin.

Se auttaa yrityksiä, ja aivan erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä hallinnoimaan kassavirtoja. Lisäksi pikamaksuja käyttämällä kauppiaat voivat pienentää toimintakulujaan ja tarjota parempaa palvelua (esimerkiksi tarjota välittömän korvauksen).

Julkishallinnon toimijat voivat hyötyä pikamaksuista samalla tavalla kuin yritykset. Pikamaksujen ansiosta esimerkiksi yhdistykset ja hyväntekeväisyysjärjestöt voivat hyötyä saamistaan lahjoituksista nopeammin. Pankit voivat käyttää pikamaksuja ponnahduslautana kehittääkseen innovatiivisia rahoituspalveluita ja vahvistaakseen kilpailuasemaansa.

Tilanne EU:ssa

Vuoden 2022 alussa vain 11 % kaikista euroissa tehdyistä tilisiirroista EU:ssa suoritettiin pikamaksuna. Lähes 200 miljardia euroa on päivittäin kiinni matkalla tililtä toiselle.

Samaan aikaan pikamaksujen saatavuus ja niihin liittyvät kulut vaihtelevat suuresti EU-maiden välillä.

Sopimus pikamaksuista

Lokakuussa 2022 komissio antoi lakiesityksen, joka toisi euroissa tehtävät pikamaksut kaikkien niiden kansalaisten ja yritysten saataville, joilla on pankkitili EU:n tai Euroopan talousalueen maassa. Marraskuussa 2023 Euroopan parlamentin neuvottelijat saavuttivat sovun neuvoston edustajien kanssa lainsäädännön lopullisesta muotoilusta.

Sopimuksen myötä laki sisältäisi seuraavat muutokset:

Pikamaksun täytyy olla mahdollinen mihin aikaan päivästä tahansa, ja se tulee käsitellä saman tien, 10 sekunnin sisällä. Maksajan tulee saada kuitti samassa ajassa.

Maksupalveluntarjoajien tulee muuntaa maksun määrä välittömästi euroiksi, jos pikamaksu tehdään tilitä, jonka valuutta ei ole euroissa.

Maksupalveluntarjoajien tulee käyttää vahvoja ja ajantasaisia työkaluja huijausten estämiseksi sekä estää pikamaksun lähettäminen väärälle maksunsaajalle.

Maksupalveluntarjoajien tulee ryhtyä toimiin rikollisen toiminnan estämiseksi (esimerkiksi rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen).

Pikamaksuista ei tulisi periä ylimääräistä maksua verrattuna tavanomaisiin euroissa tehtäviin tilisiirtoihin.

Myös niiden EU-maiden, joiden valuutta ei ole euro, tulee panna uudet säännöt täytäntöön, mutta niillä on pidempi siirtymäaika.

Helmikuussa 2024 parlamentti hyväksyi uuden lainsäädännön, joka voi astua voimaan, kunhan EU-maiden hallituksia edustava neuvosto on vielä hyväksynyt sen.

Lainsäädäntö on yhteydessä useisiin esityksiin, joilla pyritään varmistamaan, että EU:n talous pysyy teknologian edistymisen vauhdissa. Tavoitteena on palvella kansalaisia ja yrityksiä sekä suojata rahoitusjärjestelmää ja taloutta järjestäytyneeltä rikollisuudelta. Uudet esitykset kattavat pikamaksut, maksupalvelut, kryptovaluutat ja rahanpesun vastaiset säännöt.

Lisätietoa