Katso aikajanalta, miten EU ja Euroopan parlamentti jatkavat tukeaan Ukrainalle vuonna 2025.
Carousel
Ukrainan Verh’ovna Rada -parlamentin puhemies Ruslan Stefantšuk ja Europan parlamentin puhemies Roberta Metsola
Euroopan parlamentti valaisi rakennuksensa Ukrainan lipun väreissä sodan alkamisen vuosipäivänä helmikuussa 2025.
Slide1 / of2
Siitä alkaen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022, EU ja Euroopan parlamentti ovat tukeneet Ukrainaa. EU on tuominnut Venäjän toimet, määrännyt pakotteita tilanteesta vastaaville tahoille ja antanut taloudellista ja materiaalista tukea Ukrainalle.
Parlamentti on vaatinut EU-maita tarjoamaan poliittista, sotilaallista ja humanitaarista apua Ukrainalle. Se on lisäksi tukenut Ukrainan pyrkimyksiä liittyä Euroopan unioniin.
Aikajana on käänteisessä kronologisessa järjestyksessä, eli tuorein sisältö näkyy ensimmäisenä ja vanhin viimeisenä.
EU:n ja Euroopan unionin tuki Ukrainalle jatkuu vuonna 2025
Sort the timeline following the topics
EU:n ja Ukrainan yhteistyö
Euroopan parlamentti tukee EU:n ja Ukrainan välisen tieliikennesopimuksen jatkoa
Mepit sopivat EU:n ja Ukrainan välisen maantieliikennesopimuksen päivittämisestä ja sen voimassaolon jatkamisesta vuoden 2025 loppuun. Kesäkuussa 2022 tehty sopimus on helpottanut elintärkeiden tavaroiden, kuten polttoaineen ja humanitaarisen avun, kuljettamista Ukrainaan ja mahdollistanut Ukrainan viennin, kuten viljan, malmin ja teräksen, EU:hun ja sen ulkopuolelle.
Parlamentti hyväksyy tullimaksujen korottamisen Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuotaville maataloustuotteille
Euroopan parlamentti on hyväksynyt komission esityksen nostaa Venäjän sekä Valko-Venäjän maataloustuotteiden tuontitulleja 50 prosentilla niiden tuotteiden kohdalla, joihin ei tällä hetkellä kohdistu ylimääräisiä tulleja EU:ssa. Tämä ”estää Venäjää käyttämästä EU:n markkinoita sotakoneistonsa rahoittamiseen”, sanoo parlamentin Venäjä-asioiden pysyvä esittelijä Inese Vaidere.
Neuvosto hyväksyy 17. pakotepaketin, jolla estetään Venäjää hankkimasta keskeistä sotilasteknologiaa ja rajoitetaan Venäjän energiatuloja, joilla se rahoittaa hyökkäyssotaansa Ukrainaa vastaan. Paketissa kohdistetaan raskaita toimia Venäjän öljytankkereiden ”varjolaivastoon”, sen laivaoperaattoreihin ja merkittävään venäläiseen öljyntuottajaan.
Euroopan parlamentin ja Verh’ovna Radan jäsenet tapaavat etäyhteyksin
Valiokuntien puheenjohtajat ja muut Euroopan parlamentin ja Ukrainan parlamentin, eli Verh’ovna Radan johtavat jäsenet tapaavat keskustellakseen näiden kahden toimielimen välisestä jatkuvasta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on valmistella Ukrainaa sen tulevaa EU-jäsenyyttä varten. Molempien parlamenttien jäsenet vahvistavat vahvan sitoutumisensa Ukrainan selviytymiskykyyn ja demokratiaan sekä sen eurooppalaiseen tulevaisuuteen.
Parlamentti pitää tulitaukoehdotusta tervetulleena
Mepit pitävät tervetulleena Yhdysvaltain ja Ukrainan edustajien 11.3. neuvottelemaa 30 päivän tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välillä. He odottavat Venäjän sitoutumista tulitaukoon, mikä tarkoittaa kaikkien Ukrainaan kohdistuvien hyökkäysten lopettamista. EU:n ja sen jäsenmaiden on jatkossakin toimittava Ukrainan suurimpina avunantajina ja EU:n on edistettävä vahvoja turvatakuita Ukrainalle, toteaa parlamentti.
Parlamentti vaatii poistamaan kaikki rajoitukset Ukrainaan toimitettavilta asejärjestelmiltä
Mepit toteavat Euroopan puolustuksen tulevaisuutta koskevassa päätöslauselmassa, että Eurooppaa uhkaa vakavin sotilaallinen uhka sitten kylmän sodan päättymisen. Rauhan ja vakauden saavuttamiseksi Euroopassa EU:n on tuettava Ukrainaa, parlamentti toteaa ja kehottaa jäsenmaita, kansainvälisiä kumppaneita ja Nato-liittolaisia poistamaan kaikki rajoitukset, jotka koskevat Ukrainaan toimitettujen länsimaisten asejärjestelmien käyttöä Venäjän alueella olevia sotilaallisia kohteita vastaan.
Euroopan parlamentti valaisee rakennuksensa Ukrainan lipun väreissä muistaakseen Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivää. Euroopan parlamentin puhemies ja neuvoston ja komission puheenjohtajat sanovat yhteisessä kannanotossaan, että Ukrainan ja sen kansalaisten tulevaisuus on EU:ssa. EU-johtajien huippukokouksessa puhunut parlamentin puhemies Roberta Metsola vahvisti parlamentin tuen Ukrainalle ja vaati EU:ta lisäämään apuaan.
Mepit vaativat Ukrainan täyttä osallisuutta rauhanneuvotteluissa
Johtavien meppien mukaan Ukrainan rauhan on oltava oikeudenmukainen ja Ukrainan kansan tukema. He korostavat myös, että Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista ei voida keskustella ilman EU:n ja sen jäsenmaiden aktiivista osallistumista.
Verh’ovna Radan puhemies puhuu Euroopan parlamentissa
Ukrainan Verh’ovna Rada -parlamentin puhemies Ruslan Stefantšuk puhuu Euroopan parlamentin täysistunnolle Strasbourgissa. Puheessaan hän kehottaa EU:ta jatkamaan ja lisäämään tukeaan Ukrainalle.
Parlamentin puhemies Roberta Metsola ja poliittisten ryhmien johtajat julkaisevat tiedonannon, jossa vahvistavat EU:n horjumattoman tuen Ukrainalle kolme vuotta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisesta.
Venäjän disinformaation käyttö Ukrainan vastaisen sodan oikeuttamiseksi kritiikin alla
Mepit tuomitsevat hyväksymässään päätöslauselmassa sen, että Venäjän hallinto väärentää järjestelmällisesti historiallisia argumentteja oikeuttaakseen laittoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.