Nadia Murad i Lamija Aji Bašar primaju Nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2016.

Nagrada Saharov Europskog parlamenta bit će 13. prosinca uručena dvjema žrtvama okrutnosti tzv. Islamske države nad pripadnicama zajednice jezida Nadiji Murad (23 godine) i Lamiji Aji Bašar (19 godina). One su preživjele seksualno ropstvo i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao te zajednice jezida u Iraku. Saznajte više o njima u videu te pratite svečanost dodjele Nagrade uživo na našima stranicama u 12:00.

Nagrada Saharov za 2016. Dvije jezidske žene pričaju svoju priču svijetu

Tko su Nadia Murad i Lamija Aji Bašar?


Murad i Lamija Aji Bašar dolaze iz sela Kočo u blizini Sinjara u Iraku. U kolovozu 2014. teroristi IS-a ubili su sve muškarce u selu, dok su žene i djeca zarobljeni, a sve mlade žene, uključujući Aji Bašar, Murad i njihove sestre otete su i prisiljene na seksualno ropstvo. Pobjegle su, Murad u studenom 2014., Bašar u travnju 2016.    


Danas žive u Njemačkoj, postale su  glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao te se aktivno zalažu za zajednicu jezida u Iraku, vjerske manjine nad kojom su militanti IS-a provodili genocidnu kampanju.


„Vidjela sam na tisuće izbjeglica koje su prošle kroz isto iskustvo kao moja obitelj i ja. Razbacani smo po cijelom svijetu. Također znam da nas Islamska država još uvijek slijedi i pokušava istrijebiti. Razmišljanje o tome daje mi snagu, svu potrebnu snagu da nastavim“, kaže Nadia.


„Doista bih željela objasniti što mi se tamo desilo, ne samo sebi samoj, nego i ostalima, kako se nitko više ne bi tako odnosio prema nekoj ženi i kako mi jezidi više nikada ne bismo prolazili kroz sve to“, objašnjava Lamija.


Pratite dodjelu Nagrade uživo


Svečanost dodjele Nagrade Saharov održava se u utorak, 13. prosinca, u Europskom parlamentu u Strasbourgu od 12:00. Pratite uživo na našim stranicama, na Facebook stranici  ili na drugim društvenim mrežama uz oznaku #SakharovPrize i #Saharov.


Nakon svečanosti održat će se konferencija za novinare. Dobitnice će se također susresti sa zastupnicima odbora za vanjske poslove, razvoj i ljudska prava 12. prosinca od 19:00.


Finalisti Nagrade Can Dündaru i Mustafa Džemilev također će biti nazočni.


Više o Nagradi Saharov


Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Nagrada je osnovana 1988., a prošlogodišnji je dobitnik bio Raif Badawi. Uz nagradu se dobiva i novčana naknada od 50 000 eura.

Daljnje informacije